Home » Blog » Oefeningen » Kruip uit je cocon en kom in beweging 😉

Kruip uit je cocon en kom in beweging 😉

door | 8 mrt, 2023 | Gezondheid, Inspiratie, Oefeningen, Stress

De 12 oefeningen uit de Yi Chin Ching / Boddhidarma
(Het Boek der Soepele Spieren)
De legende wil dat Bodhidharma zich na zijn verblijf aan het keizerlijk hof terugtrok in de Shaolin tempel in het Song gebergte en daar vaststelde dat de monniken door het vele mediteren en langdurig stilzitten in zeer slechte lichamelijke conditie verkeerden.

Hij leerde hen een reeks oefeningen om hun lichaam te versterken en dit was de aanzet voor een hele traditie die het lichamelijk welzijn en de fysieke conditie voorop stelt als voorwaarde voor spirituele ontwikkeling.
Deze gezondheid-opbouwende oefening heeft als doel het versterken van de spieren en pezen. De serie werkt met name op stagnatie of volte in het houtelement. Door deze serie wordt het zwakste punt van je lichaam aangesterkt b.v. zwakke rug, armen of benen. De bedoeling is dat je tijdens deze oefeningen voortdurend spanning in je spieren voelt. Het is een Oosterse vorm van body-building.
De serie is niet geschikt voor mensen met een yin-leegte, dus zwaar ziek zijn. Oefening 10, 11 en 12 zijn niet geschikt voor mensen met een hoge bloeddruk.

Yi Chin Ching verenigt
Yi (intentie) met Lì (kracht), bewustzijn en spierkracht.
De geest is vrij van gedachtes, correcte en rustige houding, de adem is rustig. Interne en externe bewegingen zijn op elkaar afgestemd, beweging en ontspanning. Het externe wordt versterkt, innerlijk wordt gezuiverd: vereniging van geest en materie.

Veel cursisten geven aan dat het beoefenen van deze serie hen een gevoel van rust geeft. Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring met deze oefeningen.

Laat gerust een reactie achter onder deze blog.

Veel succes, Inge

Het kan waardevol zijn om te weten welk element in ons domineert omdat dat aan geeft wat onze sterke en minder sterke kanten zijn.

Elk element heeft zijn eigen karaktereigenschappen en lichaamskenmerken.
Als we ons dominerende element herkennen geeft dit belangrijke inzichten in onze gezondheid.

Met deze inzichten krijgen we de kans om bepaalde kanten aan te sterken en te zien als een kant die past bij ons element.

Het is misschien leuk om hiervoor een test te doen.
Je kunt na het invullen hiervan zicht krijgen op het element dat het meest in jou domineert:  
https://www.qizee.nl/5-elementen/

 

Over Inge

 

Ik ben erkend Dans, Zhineng- en Tai Chi docent. Daarnaast heb ik  de opleiding tot BOCAM therapeute gevolg, de medische basiskennis en vele andere bijscholingen in de medische qigong.

Gerelateerde artikelen

Neem Tijd voor jezelf

Neem Tijd voor jezelf

Maak even 10 minuten vrij voor deze meditatieve oefening, neem tijd dus 😉 Dit is de 6e vorm uit de Nature Taiji serie: Draaien & Drukken. Het is een onderdeel van de serie Nature Taiji. Ik wens je veel succes maar vooral plezier met het volgen van deze mooie vloeiende Qigong vorm.

lees verder
Maak je kop leeg

Maak je kop leeg

Thee anekdote, maak je kop leeg …

In Zen gaat het volgende verhaal.
Op een bepaald moment gaat een heel erg ontwikkeld man uit het Westen op zoek naar een groot zenmeester in het Oosten. De man uit het Westen heeft van alles gestudeerd en wil zijn kennis nu wel eens gaan vervolledigen bij die zenmeester. Hij wil, vast overtuigd als hij is, de Waarheid kennen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Regelmatig plaats ik via mijn blog artikelen leuke oefeningen, meditatie’s en verdiepende teksten.

Deze kun je gratis volgen om je kennis te vergroten, beter te ontspannen of gewoon even lekker te bewegen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin