Over mij

Wie ben ik?

Van beroep ben ik ± 30 jaar danspedagoog geweest en had in mijn woonplaats dan ook een grote balletschool met ongeveer 300 leden. De laatste jaren waren heel erg zwaar. Ik kreeg steeds meer lichamelijke en geestelijke klachten. Ik ging maar door en door met lesgeven en durfde het niet los te laten totdat ik uiteindelijk een zware depressie kreeg. Het was eigenlijk het beste wat me had kunnen overkomen. Ik maakte een begin met leren voelen, dit was helemaal nieuw voor mij.
Het contact met Zhineng Qigong begon ± 20 jaar geleden toen ik met een vriendin naar een lezing ging, de lezing had als thema “je gedachten sturen”. Het was heel erg interessant maar we gingen ook praktisch aan de slag. Het was verbluffend, ik had zoiets nog nooit meegemaakt. We maakte een bepaalde beweging en moesten onthouden hoe ver we kwamen. Daarna visualiseerde we alleen maar dat we de beweging gingen herhalen en herhalen. Het resultaat was dat we veel verder kwamen dan de keer dat we de beweging werkelijk deden.
Hier moest ik meer van weten en ging meteen op zoek naar een cursus “Zhineng Qigong”.

Ik was zo enthousiast dat ik me er helemaal instortte, ik oefende en oefende en het gaf een heel goed gevoel. Ik leerde elke dag tijd te nemen voor mezelf en ging naar een kamer boven in huis waar ik rustig kon oefenen zonder gestoord te worden. Met een gezin is dit soms lastig. Vaak kwamen ze dingen vragen of er belde net iemand voor mij waardoor ik elke keer weer helemaal opnieuw moest beginnen. Dit was natuurlijk heel erg frustrerend maar zo leerde ik wel duidelijke afspraken te maken met mijn gezin. Ze mochten me niet meer storen voor dingen die ook wel even konden wachten en mensen die belden, kon ik later ook wel terugbellen. Zo fanatiek was ik bezig met trainen dat ik over mijn grenzen ging met als resultaat een frozen shoulders. Wat had ik nog veel te leren! En wat denk je; alsof een frozen shoulder nog niet genoeg was, nee de andere kwam daar ook nog bij! Twee frozen shoulders, nou Zhineng Qigong is echt gezond voor je lichaam en je geest. Mijn man had zo zijn bedenkingen en vroeg met asjeblieft te stoppen met dat Chinese gedoe.

Volg mij op Social Media:

Zo leerde ik dat het belangrijk is om contact te maken met je lichaam, te voelen waar het prettig is en vooral te voelen waar b.v. spanning zit. In heel mijn leven had ik nog nooit zoveel spanning gevoeld. Op de gekste tijden was ik me bewust van spanning die ik zelf maakte, b.v.:
• tijdens het autorijden – waarom had ik mijn schouders opgetrokken?
• midden in de nacht wakker worden – waarom had ik mijn schouders opgetrokken terwijl ik lag te slapen?
• een adres op een kaart schrijven – waarom had ik ook hierbij weer gespannen schouders?
En zo ging het maar door, wat had ik veel spanning in mijn lichaam!

Blijkbaar had ik de frozen shoulders nodig om te leren te luisteren naar mijn lichaam en te handelen daarna. Nu werk ik vanuit zachtheid, vanuit ontspanning. In de Qigong kan ik spelen met spanning en ontspanning, ik kan vasthouden en loslaten, of om in de Chinese termen te spreken, ik heb meer controle over Yin & Yang. Door Qigong te oefenen komen mijn gedachtes tot rust en kan ik de aandacht naar delen in mijn lichaam sturen en gaan voelen. Ik weet nu dat het lichaam, het voelen en het denken samen moeten vloeien. Nu weet ik pas echt de waarde van een gezonde geest in een gezond lichaam, vroeger dacht ik dat ik wist wat het betekende maar nu voel ik het ook! Het citaat van de Romeinse dichter Juvenalis. “Mens sana in corpore sano” heeft voor mij een diepere betekenis gekregen.

Door Tai Chi Qigong te oefenen heb ik veel meer inzicht gekregen in mijn omgeving, in andere mensen en in de natuur. Ik wil nog iets meer inzicht in mezelf krijgen maar ben ervan overtuigd dat ook dat steeds meer gaat komen.
Door Tai Chi Qigong te oefenen heb ik geleerd dat ik zelf mijn leven kan creëren. Ik heb geleerd dat ziek zijn of een slechte jeugd geen excuus is maar juist een uitdaging. Ik heb geleerd dat ik dingen kan veranderen door zaken anders aan te pakken.

Ondertussen heb ik geen balletstudio meer maar een “Body & Mind” studio. Ik geef lessen in verschillende Qigong vormen, meditatie en een soort sportles waarbij je met aandacht beweegt. Ik geniet nu weer van mijn werk en voel dezelfde passie als die ik had toen ik 30 jaar gelden ooit begon met mijn balletstudio.
Nu begeleid ik andere mensen die gezondheidsklachten hebben op een zachte en ontspannen manier. Niet alleen mensen met gezondheidsklachten volgen mijn lessen (curatief), veel mensen maken gebruiken mijn lessen om goede gezondheid te behouden (preventief).

Ik ben heel erg blij dat ik mijn kennis en enthousiasme over kan dragen en een bijdrage kan leveren aan hun gezondheid en algeheel welzijn.
Dat is wat de Chinese bewegingsleer me brengt, het verrijkt mijn leven enorm, naast het super effect op mijn lichamelijke klachten geeft het me geestelijk meer kleur en diepgang.

Opleiding 1:

Zhineng Qigong

Level 1, 2 en 3 

Zhi Neng Qigong is een Chinese bewegingsleer en uitermate effectief voor het versterken van zowel lichaam als geest.

De eenvoudige oefeningen stimuleren de doorstroom van energie (Qi) en maken je lichaam ontspannen en krachtig. Je leert je eigen energie te managen op alle levensgebieden; fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Opleiding 4:

Mother Nature Taiji Quan

 

Hoofddocent Nederland
Inge is opgeleid tot docent Nature Taiji bij Hu Xilong in Wudang Shan en Huangshan in China. Tevens heb ik toestemming van Hu Xilong om in samenwerking met Nature Taiji Academy in China deze opleiding in Nederland te mogen geven.

 

Opleiding 2:

Bocam trainer en therapeut

Als Bocam-therapeut help ik de cliënt een eindje op weg door middel van een zelfhulpprogramma.

Met behulp van oefeningen, meditatie, en ademhaling tracht ik het natuurlijke genezingsproces op gang te brengen.

De cliënt zal de hoofdrol in dat proces vervullen.

Opleiding 5

Medische Qigong voor de rug Spine Qigong

 Inge heeft het rugprogramma uit de eerste hand geleerd, namelijk van Master Dou Zhanguo zelf, en heeft het verder uitgewerkt om het door te kunnen geven aan cursisten, docenten en therapeuten. 

 

 

 

Opleiding 3:

Medische basiskennis

Als Cam therapeut ben ik aangesloten bij:

SBB: De Stichting Bocam Beroepsbelangen

De FAGT (Federatie voor Additief Geneeskundig Therapeuten) lidmaatschapsnummer 15638 geaccrediteerd in de disciplines A2-T.C.M.

AGB code (Algemeen Gegevens Beheer) : Vermeld op factuur

RBNG (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg): 309435R

Hoe cursisten en  cliënten ervaren

De laatste drie maanden van het vorige lesjaar ben ik begonnen met de lessen Tai Chi op maandagavond in Grave. Hardnekkige nek- en schouderklachten hadden mij doen inzien dat ik moest leren me te ontspannen. Ik ben graag bezig, hou ervan dingen te doen, dus de actieve manier van ontspannen die tai chi me brengt sprak me heel erg aan.

De eerste van drie proeflessen werd ik hartelijk ontvangen door de groep en meteen gerustgesteld dat het niet erg is als een beweging niet lukt. Heerlijk om meteen zo opgenomen te worden in een groep. Ik voelde me direct bij jullie thuis.

Tegelijkertijd voelde ik me als een puber op dansles. Als iedereen naar links stapte, stapte ik naar rechts. Geeft niks, wie geen fouten durft te maken, verlegt geen grenzen. En mijn grenzen moesten letterlijk verlegd worden. Verkrampte spieren moesten weer leren dat ze lang mogen zijn.

Mijn spieren blijken erg leergierig! Stond ik de eerste les nog met trillende beenspieren en regelmatig met mijn hand aan de barré, een paar lessen later was het trillen al minder en had ik de barré al niet meer nodig.

Het bleef moeilijk de uitgangspositie goed in te nemen. Het aantal keren dat Inge mij in de les voorbijliep om met haar aanraking mijn houding te corrigeren, nam toe en dat deed mij goed. Wat ziet het er allemaal simpel uit en wat is het moeilijk om de bewegingen vloeiend te doen en dan ook nog op de goede manier te ademen. Gelukkig blijf je leren en daardoor blijft het ook interessant en leuk om te doen.

Intussen heb ik ook de privé workshop ‘weg met schouderklachten’ gevolgd. De oefeningen die ik daar aangereikt kreeg doe ik elke dag. Je voelt gewoon het leven weer terugkeren in je verkrampte bovenlijf. Intussen is er ook meer ruimte in mijn hoofd en in mijn leven gekomen. Ik voel me zelfbewuster, heb meer zelfvertrouwen en heb nu ook het vertrouwen dat de klachten waar ik al jaren mee k(r)amp zullen verdwijnen.

Mijn partner ziet de positieve effecten, ook in onze relatie. Op onze trouwdag kreeg ik van hem als lief bedoeld geintje een wit t-shirt met daarop de afbeelding van kung fu panda. Hij heeft zelfs drie lessen meegedaan om te ervaren of tai chi ook iets voor hem is. Jammer genoeg niet, maar hij begrijpt nu nog beter wat het voor mij doet. Zelf ben ik heel benieuwd naar wat de lessen van Inge mij de komende tijd nog meer gaan brengen.

 

Mirjam Verheijen

Journalist

Wil jij samen met mij werken aan een oplossing voor jou?


Regelmatig plaats ik via mijn blog artikelen leuke oefeningen, meditatie’s en verdiepende teksten.

Deze kun je gratis volgen om je kennis te vergroten, beter te ontspannen of gewoon even lekker te bewegen.

Je hebt je met succes ingeschreven!