Home » Blog » Therapie » Spine Qigong

Medische Qigong voor de rug  en schouders.

Waarom is sterke en een soepele rug zo belangrijk?
Het sterk en soepel maken van de wervelkolom is belangrijk, Een soepele rug zorgt voor een toename van de voorraad basis Qi (levensenergie). De oefeningen zorgen niet alleen voor een soepele en sterke rug maar werken ook in de op het centrale zenuwstelsel dat zich in de ruggengraat bevindt. Omdat het centrale zenuwstelsel verbonden is met alle organen in ons lichaam kan ook de werking van organen verbeteren. Het trainen van je rug kan zo je algehele gezondheid verbeteren.

Tijdens deze workshop leer je waarom het zo belangrijk is je rug vrij te maken, je komt uit je hoofd in je lichaam en je lichaam wordt sterker en soepeler.
Het is opmerkelijk hoe cursisten die deze oefeningen doen opknappen en versteld staan van het verdwijnen van reeds lang bestaande ongemakken in het lijf. Ook emotioneel worden oude vastzittende ervaringen in stroming gebracht, waardoor je emoties op een milde manier in balans worden gebracht.

“Lage rugpijn en de rol van Core Stability: is het werkelijk de oplossing?

Er werd lang gedacht dat het opbouwen van een sterk spierkorset rondom de wervelkolom de sleutel was tot het voorkomen en behandelen van lage rugpijn. Maar bij een groot aantal mensen bleven de klachten terugkeren, ondanks hun inspanningen om hun Core Stability te verbeteren.

Recent onderzoek, geleid door de gerenommeerde fysiotherapeut en wetenschapper Peter O’Sullivan, wijst uit dat het versterken van de spieren rondom de wervelkolom niet de enige oplossing is voor rugpijn. O’Sullivan benadrukt dat rugpijn een complex probleem is dat wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals psychologische en sociale factoren en de manier waarop mensen bewegen en hun lichaam gebruiken in hun dagelijkse activiteiten.

De wervelkolom is ontworpen om te bewegen, niet om star te zijn 😉

In plaats van het beperkte concept van Core Stability pleit O’Sullivan voor een “geïntegreerd systeem”, waarbij de focus ligt op het ontwikkelen van veerkracht en aanpassingsvermogen in het hele lichaam. Het is belangrijk om de individuele behoeften en mogelijkheden van elke patiënt te begrijpen en een holistische benadering te gebruiken bij het beoordelen en behandelen van rugpijn.

Veel patiënten gebruiken hun Core Stability al te veel als reactie op pijn en angst, waardoor ze bewegingen vermijden en hun rug juist meer belasten.
Bewust en ontspannen bewegen kan een blijvende oplossing bieden voor lage rugpijnklachten.

Wil je meer weten en ervaren wat deze holistische benadering van rugpijn voor je kan betekenen?

Help jezelf door je in te schrijven voor de training “Weg met rugklachten” bestaat uit 3 privé sessies (live of online via Zoom) van een uur.

Vergoeding: €175,00

Zorgverzekering: via uw zorgverzekering kunt U het geheel of een gedeelte van de Natuurgeneeskundige behandelingen vergoed krijgen. Vraag  na  bij de zorgverzekeraar of de natuurgeneeskundige behandelingen vergoed worden  en onder welke voorwaarden.

En voor de beweegspecialist:

En wil je je je cliënt of cursist helpen om van “ik ga je helpen” naar “je kunt jezelf helpen” te gaan?

Schrijf je dan in voor de geaccrediteerde driedaagse bijscholing “Spine Qigong” op donderdag 9, 16 en 23 november 2023.
Meer informatie vind je op: https://training.studioneemtijd.nl/product/spine-qigong/

Wil je de ervaring lezen van een cliënt die al jarenlang last heeft van rugklachten en zelf al van alles heeft geprobeerd om van de klachten af te komen?
Volg dan het verhaal van Esther Pesie: https://studioneemtijd.nl/gezondheid/volg-het-verhaal-van-esther-pesie/

 

Deze training is ook als therapie te volgen.

Over Inge

 

Ik ben erkend Dans, Zhineng- en Tai Chi docent. Daarnaast heb ik  de opleiding tot BOCAM therapeute gevolg, de medische basiskennis en vele andere bijscholingen in de medische qigong.

Gerelateerde artikelen

Opleiding tot “Nature Taiji” Docent

Opleiding tot “Nature Taiji” Docent

Mother Nature Taii Chuan oftewel “Nature Taiji” is een combinatie van Zhi (Chi) neng Qigong en traditionele Tai Chi. De focus van “Nature Taiji” ligt op gezondheid en kwaliteit van leven. Beide worden bereikt door de bewuste uitwisseling van energie en informatie tussen mens en natuur. Op deze manier versterk je het zelfhelend vermogen wat een vrijer en bewuster leven kan bevorderen. Deze vorm ondersteunt daarom een belangrijke fase in de ontwikkeling van de menselijke cultuur, en draagt daarom bij aan een bewuster leven.

lees verder
Lekker Slapen

Lekker Slapen

Slaapgebrek kan zorgen voor concentratieverlies, geheugenverlies en depressieve gevoelens. Maar wat als je moeite hebt met inslapen of doorslapen, bijvoorbeeld omdat het je niet lukt om gedachten los te laten? Dan kunnen eenvoudige ontspannings- en meditatie oefeningen je helpen om beter te slapen.

lees verder
Vakantie

Vakantie

Met de zomer in volle bloei wil ik jullie een warme vakantiewens sturen, waarin ontspanning en samenzijn centraal staan. Ik hoop dat jullie deze...

lees verder

4 Reacties

 1. Anita de Leeuw

  Beste Inge,

  Ik wil je vragen wanner je de dagen spine qigong gaat geven. Eerder had je een datum op je site staan mar die is nu verdwenen. Ik dacht dat die van eind januari verschoven was .
  zou je mij een datum kunnen geven of wordt het nu niet meer gegeven

  Reageer
  • Inge Duyts

   Hallo Anita, Deze dagen geef ik weer in november maar dat heb je ondertussen misschien al gezien? Sorry voor mijn late reactie.
   Hartelijke groet, Inge

   Reageer
 2. Diana Fransen

  Hoi Inge,

  Ik heb al lange tijd last van lage rugpijn. Soms zo erg dat ik bijna niet meer de auto in en uitkom of kan gaan zitten op de bank.
  Ik heb hiervoor een tijdje bij de fysio gelopen. Zij geeft aan mij hierin niet verder te kunnen helpen.

  Nu zag ik jou training “Weg met rugklachten” op je website en hoop dat dit mij kan helpen met het verminderen van de rugpijn.

  Graag hoor ik of jij iets hierin voor mij kunt betekenen.

  Reageer
  • Inge Duyts

   Hallo Diana,

   Wat vervelend om te horen dat je al lange tijd last hebt van lage rugpijn. Het is goed dat je al bij de fysiotherapeut bent geweest, maar jammer dat dit niet voldoende lijkt te helpen.

   Ik begrijp dat je interesse hebt in mijn training “Weg met rugklachten”. Ik geef je mijn reactie via de mail. Fijne dag, Inge

   Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Regelmatig plaats ik via mijn blog artikelen leuke oefeningen, meditatie’s en verdiepende teksten.

Deze kun je gratis volgen om je kennis te vergroten, beter te ontspannen of gewoon even lekker te bewegen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin