Home » Blog » Inspiratie » Mingmen

Mingmen

door | 29 jun, 2022 | Inspiratie

Mingmen
Letterlijke vertaling “Poort van Leven”.
Mingmen is niet alleen een acupunctuurpunt en energiepoort, maar ook een apart gebied of ruimte achterin in de onderste Dantian. Om die reden wordt Mingmen ook als een innerlijk paleis beschouwd en Mingmen Palace genoemd.

Verbonden met:
De nier energie het waterelement.
Behoort tot de onderste Dantian, ook wel de Jing energie genoemd.
Daarnaast beheerst en controleert Mingmen de 12 hoofdmeridianen.

Ligging:
Tegenover je navel in de ruimte tussen de 2e en de 3e lendenwervel en in de Du Mai meridiaan (het gouverneursvat).

Wat is de functie van een open Mingmen gebied?
Het is belangrijk om ruimte hebben en te houden in het Mingmen gebied omdat je dan de nier energie activeert en aanvult voor een gezond en lang leven.
Deze energiepoort is gerelateerd aan een belangrijke inwendige functie, werkt rechtstreeks op je ademhaling, de zenuwbanen en de hormoonhuishouding.
De hormoonhuishouding speelt een cruciale rol bij onder andere de aansturing van emoties, driften, de stimulering van groei en herstel van spieren en weefsels, seksuele ontwikkeling, regulering van lichaamstemperatuur en stofwisseling.

Balans in Yin en Yang:
Mingmen is de centrale plek van waaruit de bewegingen ontstaan en worden aangestuurd.
van binnen naar buiten en van buiten naar binnen.
Je motor, je krachtcentrum, ook wel de microkosmos genoemd.
Bewegen vanuit Mingmen geeft een gevoel van goed geaard zijn. Je bent dan uit je hoofd (geeft rust) zijn en de aandacht is in je lichaam (voelen). Je denken en je voelen breng je dichterbij elkaar. Je oefening (kungfu) bereikt een nieuw niveau waarin je je lichaam de kans geeft te herstellen.

Bron van leven:
Men zegt dat de bron van het leven en de geest in Mingmen zijn gezeteld en dat, op het moment dat we sterven, onze laatste Qi en adem via Mingmen het lichaam verlaat.

Mingmen openen wordt daarom beschouwd als de sleutel tot een lang leven.

Mingmen is een van de belangrijkste energiepoorten en gebieden van het lichaam, waarmee in Qigong en Taiji wordt gewerkt.

Mingmen wordt als de bron van ons leven gezien, omdat hier pre-natale (aangeboren) Qi wordt opgeslagen. Tijdens je leven verbruik je energie maar door o.a. aan Qigong te doen kun je deze energie weer aanvullen.

Nature Taiji
Binnen deze geweldige vorm ben ik me veel bewuster geworden van het Mingmen gebied en heb ik pas echt geleerd om te werken vanuit Mingmen. Te ademen in Mingmen geeft echt zoveel rust en ruimte. Naast alle voordelen hiervan is het ook nog eens superleuk om te doen.

Over Inge

 

Ik ben erkend Dans, Zhineng- en Tai Chi docent. Daarnaast heb ik  de opleiding tot BOCAM therapeute gevolg, de medische basiskennis en vele andere bijscholingen in de medische qigong.

Gerelateerde artikelen

Less is more

Less is more

In een wereld vol afleiding en overvloedige prikkels wordt het principe “less is more” steeds relevanter.
Deze uitdrukking, oorspronkelijk afkomstig uit de architectuur, heeft zijn weg gevonden naar verschillende aspecten van het leven.

lees verder
Maak je kop leeg

Maak je kop leeg

Thee anekdote, maak je kop leeg …

In Zen gaat het volgende verhaal.
Op een bepaald moment gaat een heel erg ontwikkeld man uit het Westen op zoek naar een groot zenmeester in het Oosten. De man uit het Westen heeft van alles gestudeerd en wil zijn kennis nu wel eens gaan vervolledigen bij die zenmeester. Hij wil, vast overtuigd als hij is, de Waarheid kennen.

lees verder
De Lotus

De Lotus

In de modder van een kleine modderpoel ergens in het zuiden van India was een klein zaadje terecht gekomen. Heel langzaam en voorzichtig groeide het zaadje uit tot een wortelstok met wortels die hem heel stevig verankerden in de aarde.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Regelmatig plaats ik via mijn blog artikelen leuke oefeningen, meditatie’s en verdiepende teksten.

Deze kun je gratis volgen om je kennis te vergroten, beter te ontspannen of gewoon even lekker te bewegen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin