Home » Blog » Inspiratie » Heb jij weleens last van rugklachten?

Heb jij weleens last van rugklachten?

door | 27 jan, 2022 | Inspiratie

Heb jij weleens last van lage rugklachten?
Je bent niet de enige! 80% van de Nederlanders heeft ooit last van lage rugklachten gehad.
Wanneer je een lange tijd achter elkaar staat of juist zit, verergeren de klachten vaak.

Wist je dat ook door intensief te sporten rugklachten kunnen ontstaan?
Wist je dat er bij mensen die altijd “AAN” staan (mensen die altijd maar bezig zijn) ook rugklachten kunnen ontstaan?
Lees hieronder de kijk op rugklachten vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde en start vandaag nog met je energie aan te vullen!
Heb je hulp hierbij nodig dan weet je me wel te vinden 😉

Kijk op rugklachten vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde
De Traditionele Chinese Geneeswijze verdeelt alle energie in de vijf elementen vuur, aarde, metaal, water en hout. Elk element staat symbool voor diverse energetische processen en speelt hierdoor een specifieke rol bij jouw gezondheid. Een onbalans in de elementen zorgt voor een afname van gezondheid en van levenskwaliteit.

De onderrug heeft alles te maken met het Waterelement
Volgens de Chinese Geneeswijze (TCM) wordt de onderrug aangestuurd door de Nierenergie en die hoort bij het Waterelement. Bij rugklachten is de Waterenergie dus verstoord. Maar andersom geldt het ook: wanneer je met verkeerd tillen je rug hebt geblesseerd, kost je dit Waterenergie. In een TCM behandelplan voor mensen met rugklachten is er dan ook altijd specifiek aandacht voor verbetering van de Waterenergiehuishouding.

Alleen de rug aanpakken is niet genoeg
Je kunt met oefeningen en therapie heel goed lokaal de rug behandelen, maar daarmee houdt het niet op. Wanneer je iemand alleen plaatselijk behandelt, ga je voorbij aan de oorzaak en bestaat de kans dat de rugklachten niet verdwijnen of terugkeren. Het is dus belangrijk dat de hele energiebalans wordt bekeken en gecorrigeerd. Zelfs wanneer de oorzaak een overbelasting is of een verkeerde houding, dan is er een onderliggende zwakte in de energie.

Waterenergie in balans houden
Als je zelf de energie van je Waterelement sterk houdt, ben je niet alleen minder vatbaar voor rugklachten maar ook voor andere klachten die aan de Waterenergie zijn gebonden, zoals vermoeidheid, burn-out, knieklachten, concentratieproblemen, nachtelijk urineren, blaas-, prostaat- en baarmoederproblemen, vruchtbaarheidsproblemen, verminderd libido, oorklachten, problemen met tanden of botten. Evenals moeite hebben met volhouden/volharden, moeite hebben met luisteren naar jezelf, niet duidelijk weten wat je wilt, wie je bent of wat goed voor je is.

Wat kan je zelf doen?
In de hele energiecyclus vormt Waterenergie je spaarrekening. Die is erg belangrijk om onverwachte ‘energie-uitgaven’ (b.v. intensief sporten) te kunnen dekken en om vitaal oud te worden. Een goede reden dus om er zuinig op te zijn. Dat doe je door regelmatig rust te nemen. Door minder energie uit te geven dan je binnenkrijgt, zodat je ‘s avonds niet uitgeput je bed in duikt. Ook tijd nemen voor stilte en naar jezelf leren luisteren is erg belangrijk voor je Waterenergie. Dit kan je doen met meditatie en ademhalings- of ontspanningsoefeningen. Denk ook eens aan je voeding. Je voeding kan een mooie aanvulling zijn om je spaarpotje te vullen.
Tip: kijk nog even naar mijn blog over de botten-bouillon.
Kijken is goed maar maken en regelmatig eten is beter 😉

Wist je dat ik een onlineprogramma heb gemaakt om je waterelement aan te vullen?
Dus niet alleen de rug sterk en soepel maken maar ook de functie van je organen te verbeteren en nog vele andere voordelen met betrekking tot je gezondheid.

Deze training is juist voor alle sporters en niet sporters geschikt met bovenstaande klachten om je waterenergie te versterken.
Online training kopen: https://training.studioneemtijd.nl

 

Over Inge

 

Ik ben erkend Dans, Zhineng- en Tai Chi docent. Daarnaast heb ik  de opleiding tot BOCAM therapeute gevolg, de medische basiskennis en vele andere bijscholingen in de medische qigong.

Gerelateerde artikelen

Myosuit onderzoek St. Maartenskliniek en ervaring van een cursist.

Myosuit onderzoek St. Maartenskliniek en ervaring van een cursist.

In oktober 2022 werd ik benaderd door de St.Maartenskliniek om deel te nemen aan een medisch wetenschappelijk onderzoek met het Myosuit.
Dit onderzoek is erop gericht om personen met een incomplete dwarslaesie de mogelijkheid tot verbeterde loopprestaties te geven in het dagelijkse leven.
De Myosuit is een elektrisch hulpmiddel ( 4,5 kg ) dat ondersteuning geeft tijdens het lopen.
Men kan het vergelijken met een E-bike maar dan als loopondersteuning.
In het onderzoek wordt gekeken naar de effectiviteit van de Myosuit.

lees verder
Weg met schouderklachten

Weg met schouderklachten

Actie: Online Training
“Weg met schouderklachten”
Stel je eens voor hoe het zal zijn om zonder die spanning in je nek en schouders ontspannen en gelukkig door het leven te gaan?

lees verder
Een avontuurlijke reis

Een avontuurlijke reis

Laat je betoveren door de dans van energie, van binnen naar buiten en van buiten naar binnen.
Ervaar het samenspel van openen en sluiten, en het bevrijdende gevoel van loslaten en vullen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Regelmatig plaats ik via mijn blog artikelen leuke oefeningen, meditatie’s en verdiepende teksten.

Deze kun je gratis volgen om je kennis te vergroten, beter te ontspannen of gewoon even lekker te bewegen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin