Home » Blog » Inspiratie » Hara

Hara

door | 6 jul, 2021 | Inspiratie

Hara
‘Hara, het dragende midden’ 
Von Dürckheim

Hara is de Japanse benaming voor Dan Tien, je buikholte, je centrum. Het begrip Hara is echter meer uitgewerkt en heeft ook een bredere betekenis als een manier van zijn.

Zoals we er bij Tai Chi en Qigong naar streven ‘vanuit Dan Tien’ te bewegen, kun je ook zeggen dat je vanuit Dan Tien (Hara) kunt leven.

Als je vanuit je centrum beweegt, zijn alle onderdelen van je lichaam betrokken in één harmonieus geheel.Als je vanuit Hara leeft, vind je dezelfde harmonie in alle onderdelen van je leven. Wat je natuurlijk niet moet verwarren met dat alles altijd ‘leuk’ is, of dat je alles altijd onder controle hebt.

Het is meer zoals het antwoord van de Dalai Lama, toen hij werd gevraagd hoe hij zo rustig kon praten over de Chinese overheersing van zijn land: ‘ze hebben ons land en volk alles afgenomen, ik laat ze niet ook nog mijn innerlijke rust afnemen’.Hara is iets dat je hebt, (of niet) Hara is iets dat je kunt ervaren, iets wat je kunt oefenen en praktiseren. Hara kan toenemen of afnemen, Hara is je vermogen om je gelijkmoedigheid, je helder inzicht en je harmonieus-in-het-moment-zijn te handhaven, ook onder moeilijke omstandigheden. Bij iemand met Hara kun je een subtiele maar sterke innerlijke kracht ervaren, niet scherp en hoekig of bedreigend, maar mild, rond en gelijkmatig. Hara heeft echter de mogelijkheid om scherp en explosief te reageren als de situatie dat vraagt. Zo’n heftige reactie is echter niet gebaseerd op oplaaiende emoties, maar wordt gesteund door een diep en breed inzicht in de aard van de situatie zoals die zich op dit moment ontvouwt.

Echte krijgskunst en goede Qigong ontwikkelt Hara.
Voel jij die interne kracht?

Over Inge

 

Ik ben erkend Dans, Zhineng- en Tai Chi docent. Daarnaast heb ik  de opleiding tot BOCAM therapeute gevolg, de medische basiskennis en vele andere bijscholingen in de medische qigong.

Gerelateerde artikelen

Ontspan

Ontspan

Ontspan je lichaam volledig, als smeltend ijs. Kalmeer je gedachten. Laat plaatjes, verwachtingen en oordelen los. Open de deur naar directe ervaring van de werkelijkheid.

Lees meer
Master Dou Zhanguo – Spine Qigong

Master Dou Zhanguo – Spine Qigong

In deze video laat Master Dou Zhanguo zien hoe soepel zijn wervelkolom is. Dou zegt: “Het leven ligt in beweging en de wortel van de beweging ligt in de ruggengraat”. Alleen spinale oefeningen kunnen de interne organen direct masseren, hun functies reguleren en ziekten voorkomen door de algehele immuun kracht van het menselijk lichaam te versterken.

Lees meer
Maak je kop leeg

Maak je kop leeg

Thee anekdote, maak je kop leeg …

In Zen gaat het volgende verhaal.
Op een bepaald moment gaat een heel erg ontwikkeld man uit het Westen op zoek naar een groot zenmeester in het Oosten. De man uit het Westen heeft van alles gestudeerd en wil zijn kennis nu wel eens gaan vervolledigen bij die zenmeester. Hij wil, vast overtuigd als hij is, de Waarheid kennen.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Regelmatig plaats ik via mijn blog artikelen leuke oefeningen, meditatie’s en verdiepende teksten.

Deze kun je gratis volgen om je kennis te vergroten, beter te ontspannen of gewoon even lekker te bewegen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin