Home » Blog » Inspiratie » De Kracht van Visualisatie in Tai Chi en Qigong

De Kracht van Visualisatie in Tai Chi en Qigong

door | 26 jun, 2024 | Gezondheid, Inspiratie, Meditatie's, Oefeningen, Stress, Therapie, Wekelijkse lessen, Workshop, Zomerworkshops

 

De Kracht van Visualisatie in Tai Chi en Qigong

Een Oud Verhaal als Inleiding
Er was eens een man die, zoekend naar wijsheid en innerlijke kracht, besloot in de leer te gaan bij een gerenommeerde Qigong-meester. Deze meester stond bekend om zijn bijzondere methoden en diepe inzichten in de menselijke geest en energie.
Op een heldere ochtend, na maanden van intensieve training, riep de meester zijn leerling bij zich. “Vandaag,” zei hij rustig, “ga je een nieuwe oefening doen. Je gaat je terugtrekken in een stille kamer en je volledig concentreren op één enkele gedachte: je bent een os. Visualiseer elk detail – van je machtige hoorns tot je krachtige poten.”
De leerling knikte en begaf zich naar de kamer. Daar sloot hij de deur achter zich en begon zich te concentreren. Hij stelde zich voor hoe het zou zijn om een os te zijn, en naarmate de tijd verstreek, werd zijn verbeelding steeds levendiger. Hij voelde de zwaarte van zijn hoorns, de kracht in zijn spieren, en hoorde zelfs het gedempte geluid van zijn hoeven op de grond.
Dagen gingen voorbij, en de leerling verloor zichzelf volledig in de visualisatie. Zijn bewustzijn was zo diep verweven met het beeld van de os dat hij het gevoel had echt te veranderen.
Toen vond de meester het tijd om de oefening te beëindigen. Hij opende de deur en sprak: “Het is tijd om naar buiten te komen.”
Tot zijn verbazing hoorde hij de stem van zijn leerling, niet met het zelfvertrouwen van een mens, maar met de diepe resonantie van een os: “Meester, dat lukt me niet. Mijn hoorns zijn zo groot gegroeid dat ik niet meer door de deuropening kan.”
De meester glimlachte wijs en sprak met zachte stem: “Dat is de kracht van visualisatie. Wat je geest gelooft, kan je lichaam ervaren. De grenzen die je ziet, zijn slechts een illusie. Herinner je je ware vorm en stap naar buiten.”
Met die woorden kalmeerde de leerling zijn geest en liet langzaam het beeld van de os los. Hij herinnerde zich zijn menselijke vorm en merkte dat de deuren plotseling weer breed genoeg waren om doorheen te stappen. Hij kwam naar buiten, niet langer een os, maar een man met een dieper begrip van de kracht van zijn geest.
Vanaf dat moment begreep hij de ware essentie van visualisatie: het vermogen om de werkelijkheid te veranderen door de kracht van gedachten en verbeelding. Het was een les die hij de rest van zijn leven met zich meedroeg, een die hem niet alleen kracht gaf, maar ook de sleutel tot onbegrensde mogelijkheden.

Inleiding
Visualisatie is een krachtig, subtiel proces dat de verbinding tussen de geest en het lichaam beïnvloedt. In de context van Tai Chi en Qigong speelt visualisatie een cruciale rol in het verdiepen van de oefeningen en het bevorderen van lichamelijk en geestelijk welzijn. Het proces van visualisatie, het creëren van mentale beelden, is een essentieel hulpmiddel in deze disciplines. Deze technieken helpen om het lichaam en de geest te harmoniseren, wat leidt tot een dieper begrip van beweging en energie.

Visualisatie in Tai Chi en Qigong
In de beginfase van Tai Chi en Qigong richten beoefenaars zich voornamelijk op het leren en perfectioneren van nieuwe bewegingen. Naarmate men meer ervaring opdoet, wordt verbeeldingskracht steeds belangrijker om de bewegingen te verfijnen en te integreren in het lichaam. Bijvoorbeeld, door zich voor te stellen dat men door water beweegt, kunnen beoefenaars een andere sensatie in hun handen ervaren, zoals ontspanning, zwaarte of een loom gevoel. Dit gevoel kan zich uitbreiden over het hele lichaam, waardoor Tai Chi of Qigong aanvoelt als ‘zwemmen op land’, zoals Tai Chi meester Chen Man Ching beschreef.

Verbeeldingskracht helpt bij het integreren van nieuwe concepten en het trainen van het lichaam door bewustzijn. Dit proces versterkt de verbinding tussen aandacht (‘I’), geest (‘Shen’), energie (‘Chi’) en lichaam (‘Jing’). Elke beweging krijgt hierdoor meer kracht en intensiteit. Door elke beweging te ‘denken’ in plaats van op de automatische piloot uit te voeren, worden lijnen in de ruimte getrokken die het lichaam vervolgens beschrijft. De aandacht gaat net vooraf aan de beweging en ‘trekt’ het lichaam mee.

Gevaren en Valkuilen
Het gebruik van verbeeldingskracht kan ook valkuilen met zich meebrengen. Beoefenaars kunnen gaan ‘uitspacen’, wat betekent dat ze zich zweverig en losgekoppeld voelen van hun lichaam. Dit kan leiden tot gevoelens van oppermacht en gelukzaligheid, terwijl het lichaam licht, leeg en kwetsbaar aanvoelt. Het is daarom belangrijk om de verbinding met het lichaam en de grond te behouden, terwijl de verbeeldingskracht vrij spel krijgt om het lichaam aan te sturen. Dit evenwicht zorgt ervoor dat de beoefenaar geaard blijft en de voordelen van zowel fysieke als mentale training kan ervaren.

Conclusie
Verbeeldingskracht en visualisaties zijn krachtige hulpmiddelen in de beoefening van Tai Chi en Qigong. Ze helpen om de verbinding tussen de geest en het lichaam te versterken, wat leidt tot een dieper begrip van beweging, energie en bewustzijn. Door bepaalde visualisaties te integreren in de beoefening, kunnen beoefenaars hun fysieke en mentale capaciteiten verder ontwikkelen, wat uiteindelijk leidt tot een staat waarin het lichaam en de geest als één geheel functioneren. Deze integratie helpt om de essentie van Tai Chi en Qigong te ervaren en te belichamen, waardoor beoefenaars niet alleen fysiek sterker en soepeler worden, maar ook een dieper inzicht krijgen in de subtiele verbinding tussen de geest en het lichaam.

Het verhaal van de leerling die zich een os waande, illustreert de immense kracht van de geest en de invloed die visualisatie kan hebben op onze werkelijkheid. Het laat zien dat de grenzen die wij ervaren vaak door onze eigen gedachten en overtuigingen worden gecreëerd. Door deze grenzen te herkennen en te doorbreken, kunnen we nieuwe mogelijkheden ontdekken en een dieper begrip van onszelf en onze capaciteiten ontwikkelen.

Of je nu een beoefenaar bent van Tai Chi, Qigong, of simpelweg op zoek bent naar manieren om je geest en lichaam te harmoniseren, visualisatie kan een krachtige bondgenoot zijn op jouw pad naar persoonlijke groei en welzijn.

Embrace the power of your mind, and let your imagination guide you to new heights.

Wil jij ook de kracht van visualisatie ervaren?
Er zijn in mijn studio wekelijkse lessen of losse trainingen om deze kracht te leren voelen en te verdiepen. Ook is er de mogelijkheid om een losse workshop te volgen op onderstaande data of online in je eigen tijd.

Basiscursus Zhineng Qigong:
Om deel te nemen aan Zhineng Qigong heb je eerst een basiscursus nodig. De eerstvolgende basiscursus Zhineng Qigong van 2 avonden is op 23 & 30 augustus van 19:30 tot 22:00 uur.
Kosten: €65,00 voor 2 avonden inclusief koffie/thee
Locatie: Studio Neem Tijd (Escharen)
Inschrijven via: https://training.studioneemtijd.nl/product/basiscursus-zhineng-qigong/

Live Workshop en boek “Alles wat aandacht krijgt, groeit. Weg met schouderklachten door Qigong oefeningen”:
Deze workshop vindt plaats op maandagavond 26 augustus van 19:30 tot 21:30 uur.
Locatie: Studio Neem Tijd (Escharen)
Inschrijven via: https://training.studioneemtijd.nl/product/workshop-boek-alles-wat-aandacht-krijgt-groeit/

Een soepele en sterke rug, wie wil dat niet?
Deze live workshop vindt plaats op vrijdagavond 4 oktober van 19:30 tot 21:30 uur.
Na de workshop kun je thuis verder met de onlinetraining.
Kosten: €49,95 (live workshop, online training en koffie/thee
Locatie: Studio Neem Tijd (Escharen)
Inschrijven via: https://training.studioneemtijd.nl/product/een-soepele-en-sterke-rug-wie-wil-dat-nou-niet/

Voor beweegspecialisten start er in september weer een nieuwe groep voor de jaaropleidng tot Nature Taiji Docent. Vraag nu de gratis brochure aan. Ook is er weer een 3 daagse Spine Qigong bijscholing. lees meer via: https://training.studioneemtijd.nl/trainingen/spine-qigong/

 

 

 

Over Inge

 

Ik ben erkend Dans, Zhineng- en Tai Chi docent. Daarnaast heb ik  de opleiding tot BOCAM therapeute gevolg, de medische basiskennis en vele andere bijscholingen in de medische qigong.

Gerelateerde artikelen

Nature Taiji oefening

Nature Taiji oefening

Nature Taiji
Je zult verbaasd zijn over het weldadige effect van deze speciale bewegingsleer.
Het is werkt rustgevend op lichaam en geest.
Je komt uit je hoofd en je gaat je lichaam weer voelen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Regelmatig plaats ik via mijn blog artikelen leuke oefeningen, meditatie’s en verdiepende teksten.

Deze kun je gratis volgen om je kennis te vergroten, beter te ontspannen of gewoon even lekker te bewegen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin