Home » Blog » Gezondheid » Het Chinese Nieuwjaar

 

Chinees Nieuwjaar is het belangrijkste feest in China. Het wordt 15 dagen lang gevierd en is een eerbetoon aan de familie – de levenden en de doden – en aan de rijke tradities van het verleden.
Chinese nieuwjaar

In het bruisende hart van Shanghai, de stad die nooit lijkt te slapen, werd de lucht doordrongen van opwinding terwijl de straten versierd waren met felrode lantaarns en kleurrijke draken. Het was het jaar 2024 en de voorbereidingen voor het Chinese Nieuwjaar waren in volle gang. De stad was gehuld in een sfeer van verwachting en hoop, en families kwamen samen om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe te verwelkomen.
In een eeuwenoud huis in een smal steegje woonde de familie Li. Dit jaar was speciaal, want het zou het jaar van de Gouden Draak worden, een teken van geluk en voorspoed. De familie was druk bezig met het schoonmaken van hun huis, het bereiden van heerlijke gerechten en het klaarmaken van rode enveloppen met geluksmunten om aan de kinderen te geven.
Op de avond van het Chinese Nieuwjaar verzamelden de familieleden zich rond de eettafel, waar een overvloed aan gerechten stond. Er waren dumplings gevuld met symbolische betekenissen, vis die overvloed symboliseerde, en zoete lekkernijen voor een zoet nieuw jaar. De geur van de feestelijke maaltijd vulde de kamer, terwijl de familieleden lachten en genoten van elkaars gezelschap.
Na het diner begaven ze zich naar het dichtstbijzijnde plein, waar de straten vol waren met mensen die samenkwamen om te genieten van de festiviteiten. Kleurrijke vuurwerk ontplofte in de lucht, verlichtte de duisternis en schilderde prachtige patronen tegen de nachtelijke hemel. Draken- en leeuwendansen vulden de straten met opwindende energie, terwijl traditionele muziek de sfeer versterkte.
De oude grootvader van de familie, Opa Li, vertelde verhalen over vroegere vieringen en de betekenis van het Chinese Nieuwjaar. Hij herinnerde zich hoe zijn grootouders hem als kind meenamen naar de tempel om te bidden voor een voorspoedig jaar en om dankbaarheid te tonen voor het afgelopen jaar. De jongere generaties luisterden aandachtig naar zijn woorden, geworteld in respect voor de tradities die van generatie op generatie werden doorgegeven.
Terwijl de klok twaalf uur sloeg, begroetten de mensen het nieuwe jaar met vreugdevolle kreten en het geluid van vuurwerk. In de straten werden rode enveloppen uitgewisseld, gevuld met goede wensen en zegeningen voor het komende jaar. Familieleden omhelsden elkaar en wensten elkaar voorspoed en geluk.
De nacht viel ten einde, maar de herinneringen aan deze bijzondere viering zouden voortleven in de harten van de familie Li. Met een gevoel van saamhorigheid en hoop keerden ze terug naar hun huis, wetende dat het jaar van de Gouden Draak gevuld zou zijn met nieuwe kansen, vreugde en voorspoed voor hen allen. Het Chinese Nieuwjaar van 2024 was niet alleen een viering van tradities, maar ook een viering van liefde, verbondenheid en de belofte van een stralende toekomst.

Het verhaal van het Chinese Nieuwjaar in 2024 draagt een aantal universele boodschappen die we kunnen meenemen naar het nieuwe jaar:
* Saamhorigheid en Familie: Het belang van het samenzijn en het koesteren van familiebanden komt sterk naar voren. In het komende jaar kunnen we ons herinneren om tijd door te brengen met dierbaren, steun te bieden en te genieten van de kracht die voortkomt uit onze gezamenlijke banden.
* Tradities en Respect voor Erfgoed: Het verhaal benadrukt het belang van het koesteren van tradities en het respecteren van erfgoed. In een snel veranderende wereld is het waardevol om verbonden te blijven met onze wortels, omdat ze een bron van kracht en wijsheid kunnen zijn.
* Hoop en Verwachting: Het Chinese Nieuwjaar staat symbool voor een frisse start, nieuwe kansen en hoop. Terwijl we het nieuwe jaar betreden, kunnen we openstaan voor nieuwe mogelijkheden, positieve veranderingen omarmen en met optimisme vooruitkijken.
* Delen en Goedheid: Het delen van geluk, zegeningen en goede wensen is een centraal thema. In het nieuwe jaar kunnen we proactief zijn in het verspreiden van vriendelijkheid, het ondersteunen van anderen en het bijdragen aan het welzijn van de gemeenschap om ons heen.
* Dankbaarheid: Het verhaal herinnert ons eraan om dankbaar te zijn voor wat we hebben. In plaats van te focussen op wat ontbreekt, kunnen we ons richten op de positieve aspecten van ons leven en waardering tonen voor de kleine en grote zegeningen.
Laat deze boodschappen ons inspireren terwijl we het nieuwe jaar ingaan, en moge 2024 een jaar zijn van verbondenheid, hoop, welvaart en positieve transformatie voor ons allemaal.

Wil je meer lezen hierover: https://historianet.nl/maatschappij/gebruiken/chinees-nieuwjaar-is-een-marathonfeest-voor-miljarden

Wil je meer positiviteit in je leven ervaren? Overweeg dan de diverse mogelijkheden die Studio Neem Tijd biedt, zoals wekelijkse lessen, persoonlijke begeleiding, bijscholing, of zelfs een volledige opleiding.

https://studioneemtijd.nl

Over Inge

 

Ik ben erkend Dans, Zhineng- en Tai Chi docent. Daarnaast heb ik  de opleiding tot BOCAM therapeute gevolg, de medische basiskennis en vele andere bijscholingen in de medische qigong.

Gerelateerde artikelen

Volg het verhaal van Esther Pesie (deel 4)

Volg het verhaal van Esther Pesie (deel 4)

Laat ik beginnen met de vertellen wat een enorme liefdevolle en warme vakvrouw Inge is. Met zoveel liefde had zij de afgelopen les voorbereid.

Het was namelijk nogal een pittige week geweest kwa pijn en daarom was deze les een beetje anders.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Regelmatig plaats ik via mijn blog artikelen leuke oefeningen, meditatie’s en verdiepende teksten.

Deze kun je gratis volgen om je kennis te vergroten, beter te ontspannen of gewoon even lekker te bewegen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin