Home » Blog » Gezondheid » Echt balen …

Echt balen …

Holtes die verstopt zitten en maar blijven snotteren en hoesten 🤧

Heb jij dat ook wel eens?

Een verkoudheid die maar niet over wil gaan!

Voordat ik aan Zhineng Qigong deed had ik het regelmatig en dan ook nog eens vaak in een vakantie. Ik kocht de hele drogist leeg met hulpmiddelen om van die vervelende verkoudheid af te komen maar niets hielp echt.

Echt balen hoor!

Hoe komt het nou dat ik daar sinds ik aan Zhineng Qigong en andere vormen van Qigong doe geen last meer van heb?

Ik kan nog wel eens een keer verkouden zijn maar na een paar dagen ben ik er dan ook weer helemaal vanaf en voel ik me weer net zo fit als voor de verkoudheid.

Door regelmatig aan Qigong te doen bouw je namelijk een veel betere weerstand op, “Wei Qi” genaamd. Wei Qi, als onderdeel van Qigong, is dè term in de Chinese geneeskunde die staat voor de algemene weerstand van je lichaam.

Door met aandacht te bewegen bouw je energie op en deze aandacht zuigt de energie als ware naar binnen. Niet voor niets luidt het gezegde dat: “alles wat aandacht krijgt groeit”. Ook je weerstand groeit hierdoor.

Wei Qi bevordert niet alleen het aantrekken van energie maar zorgt ook voor een goede doorstroming van energie in je hele lichaam. Daardoor verdwijnen (kleine) klachten veel sneller en voel je je steeds beter. Door Wei Qi op te bouwen versterk je het hele immuunsysteem.

Wat kan je doen om een sterk immuunsysteem te krijgen en Wei Qi op te bouwen?

Stress

Stress heeft heel veel invloed op je weerstand. Veel stress in je leven, bijvoorbeeld door je werk of door privé, verzwakt je immuunsysteem. Je lichaam bestrijdt hierdoor minder goed virussen, waardoor je vatbaarder bent voor een verkoudheid. En wanneer je eenmaal een kou te pakken hebt, zijn de symptomen vaak erger dan bij iemand die niet gestrest is.

Hoe kan jij je stresslevel omlaag brengen?

Om te beginnen door al wat vaker een rustmoment in te lassen.

Voeding

Lekker warm ontbijten liefst met een licht soepje.

Ik weet het, voor ons als “broodeters” klinkt het misschien heel vreemd maar een kop hete soep of pap in de morgen doet wonderen. In China deden we niet anders.

Al weet ik nog goed hoe ik de eerste keer in China een hele flauwe rijstepap “Congee” genaamd, kreeg aangeboden als ontbijt. Dat was even wennen, maar ja, wat de boer niet kent hè? Maar al na korte tijd was ik er aan gewend.

Congee maak je door water en rijst te koken en dit langere tijd soms tot vier uren te laten garen, tot de rijst uit elkaar gevallen is. De Congee ziet er dan uit als een blanke pap en is neutraal van smaak. Het fijne hiervan is dat je daar je eigen twist aan kan geven. Er zijn heel veel heerlijke zoete en of hartige variaties op dit gerecht. Kijk zelf maar eens op:

https://www.kokenmetmaarten.nl/hartige-chinese-rijstepap-congee/

Ondertussen ben ik een echte fan van Congee, dus kom maar op met die kop warme pap of soep als ontbijt. Daar word ik blij van 😉

Wist je dat ik ook een leuk en voedzaam recept in een van mijn blogs heb staan? Dit recept is vooral erg lekker en energie aanvullend tijdens ziekte of herstel van ziekte.

Link Botten-bouillon:  https://studioneemtijd.nl/inspiratie/botten-bouillon/

Vaak drinken mensen te weinig als ze verkouden zijn terwijl je dan juist extra vocht nodig hebt. De soep is alleen daarom al gezond. Maar, vergeet ook een lekker verwarmend theetje niet! En wat denk je van wat verse gember in je thee of kaneel?

Een mooi bijkomend effect is dat het warme vocht helpt om het slijm in je neus en hoofd los te maken.

Warm kleden

In mijn praktijk kwam een jonge vrouw met een jong kind van een half jaar. Ze leed aan hevige hoofdpijn sinds de geboorte van haar kind. En ze kon er maar niet de vinger op leggen waarom ze dit had. In het verleden had ze eigenlijk nooit hoofdpijn.

Na even doorvragen vertelde ze dat ze haar kindje ‘s-morgens vroeg wegbracht naar het dagverblijf. Ze ging daarvoor altijd haastig de deur uit met natte, lange haren. De kou kon dus letterlijk in de blaasmeridiaan stromen. Nadat ze voortaan een warme sjaal omsloeg was ze van haar hoofdpijnen af.

Hoe simpel kan het (soms) zijn!

En ik heb me laten vertellen door dorpsgenoten dat er vroeger een huisarts in ons dorp was die, als hij in de herfst of winterdag in de wachtkamer kwam om een patiënt naar binnen te vragen, eerst hardop riep: “Iedereen zonder borstrok aan mag vertrekken!”.

In onze tijd hoor je dit niet meer, hoewel er natuurlijk wel een kern van waarheid in zit.

Wanneer de dagen korter en kouder worden, geniet ik ervan om met een heerlijk warm kussentje naar bed te gaan. ‘s-Nachts hebben wij altijd de ramen van onze slaapkamer open, zelfs als het vriest!

Als het kussentje dan warm is, leg ik het eerst aan het voeteneind van mijn bed en tegen de tijd dat ik in bed stap vind ik het heerlijk om dit kussentje tegen mijn onderrug (Mingmen gebied) aan te leggen.

Leg ook eens het kussentje op je buik, boven op je navel. Met een beetje massage merk je dat dit heel rustgevend is. Als gevolg van deze massage kan ik daarna meteen genieten van een goede nachtrust 😉.

Want ook slaap helpt om je immuunsysteem sterk te houden en dus om virussen en bacteriën te weerstaan.

Kan jouw immuunsysteem wel een extra boost gebruiken en wil je de kracht van Qigong ook eens ervaren?

Schrijf je dan in voor de basiscursus Zhineng Qigong op vrijdagavond 4 en 11 november,  of kom eens naar een Tai Chi Qigong of Spine Qigong les.

Woon je te ver weg?

Kom dan naar de Spine Qigong of Nature Taiji dagen.

 

Ik wens iedereen een fijne herfstvakantie met warme ontbijtjes, een warm lichaam en natuurlijk ook heel veel rustmomenten 😉!

Warme groet en Neem Tijd voor jezelf,

Inge

 

Over Inge

 

Ik ben erkend Dans, Zhineng- en Tai Chi docent. Daarnaast heb ik  de opleiding tot BOCAM therapeute gevolg, de medische basiskennis en vele andere bijscholingen in de medische qigong.

Gerelateerde artikelen

Gong ervaringen

Gong ervaringen

  Bij deze mijn ervaring hoe ik de 100 gong ervaren heb. Op 02-01-2023 ben ik begonnen met mijn 100 dagen met dagelijks 15 tot 20 minuten.In...

lees verder
Een avontuurlijke reis

Een avontuurlijke reis

Laat je betoveren door de dans van energie, van binnen naar buiten en van buiten naar binnen.
Ervaar het samenspel van openen en sluiten, en het bevrijdende gevoel van loslaten en vullen.

lees verder
Zelfredzaam blijven

Zelfredzaam blijven

Valpreventie
Ik heb in de week van de valpreventie een interessant college gevolgd van hoogleraar Nathalie van der Velde in het kader van de valpreventie week.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Regelmatig plaats ik via mijn blog artikelen leuke oefeningen, meditatie’s en verdiepende teksten.

Deze kun je gratis volgen om je kennis te vergroten, beter te ontspannen of gewoon even lekker te bewegen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin