Home » Blog » Inspiratie » Lekker in je vel!!!

Lekker in je vel!!!

door | 6 sep, 2022 | Gezondheid, Inspiratie, Wekelijkse lessen, Workshop

Lekker in je vel!!!

Ik heb een vriend en die is altijd zo relaxed, Hij straalt zoveel rust uit en laat zich absoluut niet gek maken. Zo tevreden en in balans om jaloers op te worden!!!

Goed in je vel zitten en in balans zijn valt onder het aarde element.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde zijn er vijf seizoenen en elk seizoen is verbonden met een element. De seizoenen lopen in elkaar over en beïnvloeden elkaar. De elementen zijn water, hout, vuur, aarde en metaal.
Water is het laatste element van de cyclus en tegelijkertijd de basis voor het eerste element, het hout. 

Zo zorgt het water ervoor dat het hout kan groeien, het hout laat het vuur branden, de as van het vuur voedt de aarde, de aarde vormt de mineralen en zouten voor het metaal die vervolgens weer het water voeden.
En zo is de cirkel weer rond.

Wat is nu eigenlijk in balans zijn volgens het aarde element?
Als je gaat googelen kom je echt van alles tegen. Lees hieronder de definitie van “aarden” in het spiritueel woordenboek:
“Aarden is een belangrijk begrip in de esoterie. Aarden betekent in balans zijn met jezelf en de natuur. Bij veel traditionele geneeswijzen wordt een universele energie verondersteld. Alles en iedereen bestaat uit zowel positieve als negatieve energie. Ben je geaard dan stroomt deze energie vrij rond tussen jou en de aarde. Ben je niet geaard dan wordt er energie in je lichaam vastgehouden. Dit kan leiden tot stress gerelateerde gezondheidsproblemen, zowel lichamelijk als geestelijk”.
http://www.spiritueel-woordenboek.nl/woordenboek/A/aarden_110/

Tijdens mijn opleiding in de traditionele Chinese geneeskunde zijn we natuurlijk vaak met de 5 elementen bezig geweest omdat dit een van de belangrijkste theorieën van de traditionele Chinese Geneeskunde is.
Veel gelezen, gepraat, gegeten maar zeker ook heel erg veel aan bewegen gedaan. En laat dat nu net een specialisatie binnen de Chinese geneeswijze van me zijn 😉

Als je kijkt naar bewegingen die een positieve invloed hebben op je aarde energie kun je denken aan bijvoorbeeld balansoefeningen zoals o.a. de oefenserie met de bal. Deze serie is versterkend voor de algehele Qi circulatie; de oefening ontspant de Shen (geeft rust in het hoofd) en versterkt het midden Qi (de organen). Dus vooral klachten die te maken hebben met het element aarde.
Maar ook de meridiaan-stretch oefeningen voor de milt en de maag, de sta in stand oefeningen en de kraanvogel oefening. Teveel om allemaal op te noemen.

Ik vind het altijd leuk om in mijn lessen te werken volgens de seizoenen van het jaargetijde waar we op dat moment in zitten.

Maar wat betekent het aarde element voor mij?

Werken aan een mooie balans dus tussen het denken, voelen en het zijn (lichaamskracht). Niet te veel in je hoofd blijven (piekeren) maar gewoon lekker in je vel zitten en je lichaam goed voelen.
Goed voor mezelf zorgen, niet over mijn grenzen gaan en vooral ook veel gezelligheid met familie en vrienden. Ik hou van een harmonieus en rijk sociaal leven, daar word ik blij van.

Elk van de vijf elementen staat in verband met bepaalde organen en fysieke functies.

Zo heeft het aarde element (milt /maag) o.a. veel invloed op:
· Spijsvertering
· Bloedsuikerspiegel
· Spieren (kracht)
· Bloed binnen de banen houden (denk aan snel blauwe plekken krijgen, spataderen)
· Verstoppingen (denk aan slijm in de holtes)
· Hersenmist (denk aan een wattig gevoel in het hoofd)
· Chronische vermoeidheid

Wat kun je zelf doen om dit element te versterken?

Goed zorgen voor jezelf. Dus gezond (niet te koud, liefst 2 warme maaltijden per dag) eten, op tijd slapen en regelmatig bewegen (kom eens een Qigong lesje proberen).
Maar vooral “lief zijn voor jezelf” zoals een moeder kijk naar haar baby. Dezelfde liefde mag je ook bij jezelf naar binnen brengen. Dit is echt niet egoïstisch hoor! Je weet toch zeker wel dat als je niet goed voor jezelf zorgt, je er ook voor anderen niet zo kunt zijn.
Zie het maar als een medicijn voor je geest.

Ik heb eens in een andere blog geschreven over lief zijn voor jezelf: https://studioneemtijd.nl/inspiratie/liefde-voor-jezelf/

De onderstaande tekst heb ik ooit op internet gevonden maar weet echt niet meer waar maar ik vond het wel toepasselijk bij dit thema.

Wortelen
Sta als een boom, je wortels diep in de grond, je stam recht, sterk en flexibel, je kruin hoog in de lucht.
Als je kunt wortelen heb je voortdurend ‘vaste grond onder de voeten’, ben je moeilijk uit evenwicht te brengen en kun je ieder moment kracht loslaten.
Wortelen, of aarden, betekent dat je stevig op de grond staat. Als je hele lichaam ontspannen en ideaal uitgelijnd staat, sta je ook al redelijk gegrond.
Aarden of gronden kun je echter versterken door oefeningen te doen met duwen. Als je door een partner wordt geduwd, moet je die kracht vanaf het punt van contact, langs je rug naar je centrum laten gaan en vervolgens door je benen en voeten in de grond. Dit vergt een ontspannen houding die zich onmiddellijk aanpast aan de druk van buiten af.

Wortelen is van essentieel belang in Tai Chi Chuan. Als je geworteld bent ben je moeilijk om te duwen of te trekken en kun je op elk moment in je bewegingen energie loslaten in je tegenstander. Als je geworteld bent heb je namelijk voortdurend een connectie met de aarde. Omdat je contact hebt met de aarde, kun je je ogenblikkelijk afzetten tegen de grond om je kracht te sturen door je benen, rug, armen tot in je handen.
Wortelen is ook een belangrijk aspect van Qigong. Gegrond zijn is een maatstaf is voor je lichaamshouding. Door je gronding te testen voel je welke delen van je lichaam nog niet ontspannen zijn.
Aarden is ook essentieel als je de meer krachtige kant van Qigong wilt ontwikkelen en meer profijt wilt hebben van je training in het dagelijks leven. Aarden help je om je energie te laten zakken naar je buik. Aarden kalmeert je emoties, denken en ademhaling. Aarden geeft je meer kracht om bijvoorbeeld te lopen, fietsen of zwaar lichamelijk werk te doen.

Je kunt wortelen bij elkaar testen door iemand rustig te duwen als diegene zijn oefeningen doet. Je duwt tegen heupen of schouders of op het borstbeen of tussen de schouderbladen.
Als je duwt kun je voelen of de onderdelen van iemands lichaam los en verbonden zijn.

Een oefening om je wortelen te trainen: Sta op schouderbreedte recht voor elkaar, elk met de benen naast elkaar op een rechte lijn, schouder breed. Leg elk de rechter of elk de linkerhand op het borstbeen van de ander en duw elkaar. Maak er een spelletje van elkaar uit balans te duwen zonder te leunen en zonder snelle of wilde bewegingen. Daag elkaar uit maar houdt wel het doel van de oefening in de gaten: leren voelen hoe je kracht langs je rug en benen in de grond kan laten stromen en, de omgekeerde weg, uit de grond langs je benen en rug naar boven om te kunnen duwen.

Ben je ondertussen nieuwsgierig geworden en heb je nog nooit aan een vorm van “Qigong” gedaan?
Kom eens deelnemen aan een les en ervaar de kracht van deze mooie vloeiende bewegingen. Kijk voor het lesrooster van Studio Neem Tijd: https://studioneemtijd.nl/lesrooster-vakantiedagen/

Ben jij een beweegspecialist of therapeut?

Wist je dat ik veel trainingen geef aan professionals, kijk maar eens op mijn site: https://studioneemtijd.nl/beweegspecialisten/

Woon je echt veel te ver weg of komen de dagen niet uit?

Er zijn ook online trainingen te vinden op: https://training.studioneemtijd.nl

Vond je deze blog interessant?
Deel het met je vrienden op Facebook, Pinterest of LinkedIn.

Ik help je graag om nog beter te  AARDEN, WORTELEN, GRONDEN
Warme groet, Inge Duyts
Studio Neem Tijd

 

 

 

Over Inge

 

Ik ben erkend Dans, Zhineng- en Tai Chi docent. Daarnaast heb ik  de opleiding tot BOCAM therapeute gevolg, de medische basiskennis en vele andere bijscholingen in de medische qigong.

Gerelateerde artikelen

Taiji Ball

Taiji Ball

Taiji Ball Deze mooie vorm is door prof, dr. Pang Ming verspreid onder de naam;"The Chinese Teaching of the Heart (The Teaching of...

lees verder
Volg het verhaal van Esther Pesie (deel 3)

Volg het verhaal van Esther Pesie (deel 3)

Ik heb les 3 van Spine Qigong ervaren. Het leuke is, dat de oefening nu uit een reeks verschillende bewegingen gaat bestaan. Elke beweging heeft een iets ander doel. De beweging van vandaag is met name goed voor de schouders, armen, vingers, hart & longen en het creëert ruimte van kruin tot staartbeen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Regelmatig plaats ik via mijn blog artikelen leuke oefeningen, meditatie’s en verdiepende teksten.

Deze kun je gratis volgen om je kennis te vergroten, beter te ontspannen of gewoon even lekker te bewegen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin