Home » Blog » Gezondheid » Voelen als Taal tussen Lichaam en Geest

Voelen als Taal tussen Lichaam en Geest

door | 14 jun, 2024 | Gezondheid, Inspiratie, Rugklachten, Schouderklachten, Stress, Therapie, Wekelijkse lessen, Workshop

 

Voelen als Taal tussen Lichaam en Geest

Al meer dan 30 jaar runde ik een grote balletschool met ongeveer 300 leden. Ondanks mijn passie voor dans, kreeg ik te maken met zowel lichamelijke als geestelijke klachten, die leidden tot een zware depressie. Dit dwong me om te stoppen en te beginnen met voelen, iets wat volledig nieuw voor mij was.

Mijn reis met Zhineng Qigong begon toen ik een lezing bijwoonde over het sturen van gedachten. Een praktische oefening toonde aan dat visualisatie onze prestaties kan verbeteren, wat mijn nieuwsgierigheid wekte. Ik begon dagelijks te oefenen en ontdekte het belang van tijd voor mezelf nemen, duidelijke afspraken maken en grenzen stellen. Echter, mijn fanatieke aanpak leidde tot twee frozen shoulders, wat me dwong te leren luisteren naar mijn lichaam.

Deze ervaringen leerden me de waarde van het verbinden van lichaam en geest door te voelen. Ik ontdekte hoe ik mijn gedachten tot rust kon brengen en mijn aandacht kon richten op verschillende delen van mijn lichaam. Door Qigong te beoefenen kreeg ik meer inzicht in mezelf en mijn omgeving.

Dit alles heeft voor mij een diepere betekenis gegeven aan het citaat van de Romeinse dichter Juvenalis, “Mens sana in corpore sano.” Het heeft me zoveel gebracht fysiek maar zeker ook mentaal. Ik voel me nu veel gelukkiger en krachtiger. Dat gun je toch iedereen!!!

Voelen als Taal tussen Lichaam en Geest
De uitspraak “Voelen is de taal tussen lichaam en geest. Door voelen maak je de body-mind connectie” benadrukt de cruciale rol van gevoelens en lichamelijke sensaties in het verbinden van onze fysieke en mentale ervaringen. Deze verbinding, de “body-mind connectie,” is een kernconcept in holistische en integratieve benaderingen van gezondheid en welzijn.

Betekenis van Voelen
Sensaties en Emoties
Voelen omvat zowel fysieke sensaties (zoals warmte, kou, pijn) als emoties (zoals vreugde, verdriet, angst). Beide soorten ervaringen zijn essentieel voor het begrijpen en communiceren tussen lichaam en geest. Fysieke sensaties geven directe feedback over de toestand van ons lichaam, terwijl emoties reflecteren hoe we mentaal en emotioneel reageren op onze omgeving en ervaringen.

Bewustwording
Bewust aandacht besteden aan onze gevoelens stelt ons in staat om beter te begrijpen wat er in ons lichaam en onze geest gebeurt. Dit proces van bewustwording helpt ons om signalen van stress, spanning of ziekte vroegtijdig te herkennen en aan te pakken. Het kan ook bijdragen aan een dieper begrip van onze emotionele en fysieke behoeften.

De Body-Mind Connectie
Holistische Gezondheid
Holistische benaderingen erkennen dat lichaam en geest niet los van elkaar functioneren, maar voortdurend in wisselwerking staan. Een gezonde geest draagt bij aan een gezond lichaam en vice versa. Deze benadering benadrukt het belang van het onderhouden van een balans tussen fysieke en mentale gezondheid voor algemeen welzijn.

Psychosomatiek
Psychosomatiek bestudeert hoe mentale en emotionele factoren lichamelijke gezondheid beïnvloeden. Stress of emotionele problemen kunnen leiden tot fysieke symptomen zoals hoofdpijn, maagklachten of spierpijn. Door de body-mind connectie te versterken, kunnen we leren om deze symptomen beter te begrijpen en aan te pakken.

Neuroplasticiteit
Neuroplasticiteit verwijst naar het vermogen van het brein om zich aan te passen en te veranderen door ervaring. Door o.a. mindfull bewegen zoals bij Qigong kunnen we onze hersenen trainen om beter om te gaan met stress en negatieve emoties, wat weer invloed heeft op onze lichamelijke gezondheid.

Praktische Toepassingen
Mindfulness en meditatie zijn technieken die helpen om meer in contact te komen met onze gevoelens en lichaamsgewaarwordingen. Ze bevorderen ontspanning en kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst. Deze technieken versterken de body-mind connectie door ons bewuster te maken van onze innerlijke ervaringen.

Lichaamsgerichte Therapieën
Methoden zoals yoga, tai chi, qigong en somatische therapie richten zich op het versterken van de body-mind connectie door middel van beweging en ademhalingsoefeningen. Deze praktijken helpen om zowel fysieke als mentale spanningen los te laten en bevorderen een gevoel van innerlijke balans en welzijn.

Psychotherapie
In lichaamsgerichte psychotherapie wordt gewerkt met lichamelijke sensaties als een manier om emotionele blokkades op te sporen en te behandelen. Deze benadering helpt cliënten om diepere lagen van emotioneel en fysiek bewustzijn te bereiken en bevordert holistisch herstel.

Wetenschappelijke Onderbouwing
Onderzoek naar Stress
Studies tonen aan dat chronische stress negatieve gevolgen heeft voor zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid. Methoden die de body-mind connectie versterken, hebben aangetoond effectief te zijn in het verminderen van stress en het verbeteren van het algehele welzijn.

Emotionele Regulatie
Emotionele ervaringen worden vaak in het lichaam opgeslagen en kunnen fysieke symptomen veroorzaken. Door middel van lichaamsbewustzijn en het verwerken van deze emoties kunnen deze symptomen verminderen. Het begrijpen en reguleren van onze emoties door lichaamsbewustzijn draagt bij aan een betere algehele gezondheid.

Voelen van Jezelf en Een Ander
Jezelf Voelen
Het voelen van jezelf is fundamenteel voor het kunnen aanvoelen van een ander. Door jezelf te leren voelen, kun je je eigen toestand scherper waarnemen en je gedrag nauwkeuriger afstemmen op je lichamelijke en emotionele behoeften. Deze zelfbewustheid helpt ook bij het herkennen van kleine klachten en voorkomt zo mogelijke blessures en ziekten.

Voelen van Een Ander
Hoe beter je jezelf kunt voelen, hoe beter je een ander kunt aanvoelen. Het trainen van je zenuwstelsel en het bewust worden van je eigen sensaties en emoties vermindert ‘ruis’ bij het aanvoelen van anderen. Hierdoor kun je duidelijker onderscheiden wat van jou is en wat van een ander komt, wat empathie en interpersoonlijke connectie bevordert.

Conclusie
Het concept van voelen als de taal tussen lichaam en geest benadrukt het belang van bewustzijn van onze gevoelens en lichamelijke sensaties om een gezonde balans tussen lichaam en geest te behouden. Door deze verbinding te versterken, kunnen we zowel ons fysieke als mentale welzijn verbeteren. Methoden zoals mindfulness, meditatie en lichaamsgerichte therapieën zijn praktische toepassingen die ons kunnen helpen om deze body-mind connectie te verdiepen en te onderhouden. Het ontwikkelen van een sterke zelfbewustheid is ook cruciaal voor het aanvoelen van anderen, wat leidt tot meer empathie en betere interpersoonlijke relaties.

Voelen kun je dus trainen

Hoewel mensen sterk verschillen in aangeboren gevoeligheid voor bepaalde aspecten van de werkelijkheid, kun je voelen ook trainen.

In de verschillende Qigong vormen beginnen we met het leren voelen van jezelf, van je lichaam, door langzaam en gelijkmatig te gaan bewegen. Op die manier komt een constante informatiestroom op gang die vanuit je lichaam door je zenuwbanen naar het centrale zenuwstelsel wordt verzonden.

Deze ‘datastroom’ geeft ons sensaties en emoties; we voelen.

We voelen onszelf, we voelen onszelf handelen en we ‘voelen daar iets bij’. Onze hersenen geven er labels aan als ‘prettig’ of ‘onprettig’, ‘gespannen’ of ‘ontspannen’, ‘rond’ of ‘schokkerig’.

In eerste instantie zijn dat vooral prikkels uit ons bewegingsapparaat, onze spieren en pezen, onze botten en gewrichten.

Daarna of daarnaast ervaren we sensaties vanuit een diepere laag van ons lichaam, de organen. Al onze organen blijken een bepaalde sensatie te geven als we leren hieraan aandacht te besteden.

Onze organen hebben een bepaalde functie voor het lichaam én zijn verbonden met wat we emoties noemen: woede, blijdschap, verdriet, angst, bezorgdheid.

Door je eigen lichaam te leren voelen, kun je je eigen toestand scherper waarnemen en krijg je ‘voeling’ met de natuurlijke golfbeweging van activiteit en rust in verschillende delen van je lichaam. Je zult op den duur je eigen lichaam beter kunnen volgen en je gedrag nauwkeuriger kunnen afstemmen op je lichamelijke behoeften zoals eten, drinken en slapen.

Ook kun je je eerder bewust worden van signalen van discomfort of pijn die een waarschuwingsfunctie hebben: pijn vraagt om aandacht: ‘er is hier iets niet goed, kijk er eens naar’.

Door bijtijds aandacht te besteden aan kleine ‘klachten’ kun je sommige blessures en ziekten voorkomen.

Wil jij jezelf hierin trainen?
Er zijn in mijn studio wekelijkse lessen of losse trainingen om je body-mind connectie te verdiepen. Ook is er de mogelijkheid om een losse workshop te volgen op onderstaande data of online in je eigen tijd.

Basiscursus Zhineng Qigong:
Om deel te nemen aan Zhineng Qigong heb je eerst een basiscursus nodig. De eerstvolgende basiscursus Zhineng Qigong van 2 avonden is op 23 & 30 augustus van 19:30 tot 22:00 uur.
Kosten: €65,00 voor 2 avonden inclusief koffie/thee
Locatie: Studio Neem Tijd (Escharen)
Inschrijven via: info@studioneemtijd.nl

Live Workshop en boek “Alles wat aandacht krijgt, groeit. Weg met schouderklachten door Qigong oefeningen”:
Deze workshop vindt plaats op maandagavond 26 augustus van 19:30 tot 21:30 uur.
Locatie: Studio Neem Tijd (Escharen)
Inschrijven via: https://training.studioneemtijd.nl/product/workshop-boek-alles-wat-aandacht-krijgt-groeit/

Een soepele en sterke rug, wie wil dat niet?
Deze live workshop vindt plaats op vrijdagavond 4 oktober van 19:30 tot 21:30 uur.
Na de workshop kun je thuis verder met de onlinetraining.
Kosten: €49,95 (live workshop, online training en koffie/thee
Locatie: Studio Neem Tijd (Escharen)
Inschrijven via: https://training.studioneemtijd.nl/product/een-soepele-en-sterke-rug-wie-wil-dat-nou-niet/

Voor beweegspecialisten start er in september weer een nieuwe groep voor de jaaropleidng tot Nature Taiji Docent. Vraag nu de gratis brochure aan. Ook is er weer een 3 daagse Spine Qigong bijscholing. lees meer via: https://training.studioneemtijd.nl/trainingen/spine-qigong/

 

 

Over Inge

 

Ik ben erkend Dans, Zhineng- en Tai Chi docent. Daarnaast heb ik  de opleiding tot BOCAM therapeute gevolg, de medische basiskennis en vele andere bijscholingen in de medische qigong.

Gerelateerde artikelen

Volg het verhaal van Esther Pesie (deel 4)

Volg het verhaal van Esther Pesie (deel 4)

Laat ik beginnen met de vertellen wat een enorme liefdevolle en warme vakvrouw Inge is. Met zoveel liefde had zij de afgelopen les voorbereid.

Het was namelijk nogal een pittige week geweest kwa pijn en daarom was deze les een beetje anders.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Regelmatig plaats ik via mijn blog artikelen leuke oefeningen, meditatie’s en verdiepende teksten.

Deze kun je gratis volgen om je kennis te vergroten, beter te ontspannen of gewoon even lekker te bewegen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin