Home » Blog » Gezondheid » Less is more

Less is more

door | 22 mei, 2023 | Gezondheid, Inspiratie, Stress, Wekelijkse lessen

De Kracht van Less is More:

 

Vanuit Qigong naar een Diepere Ervaring

 

Introductie:

In een wereld vol afleiding en overvloedige prikkels wordt het principe “less is more” steeds relevanter.

Deze uitdrukking, oorspronkelijk afkomstig uit de architectuur, heeft zijn weg gevonden naar verschillende aspecten van het leven.

Het idee achter “less is more” is dat eenvoud en minimalisme vaak krachtiger en indrukwekkender zijn dan complexiteit en overdaad.

Dit geldt ook binnen de praktijk van Qigong, een oude Chinese discipline die gericht is op het cultiveren van energie, balans en welzijn.

In dit blog-artikel zullen we ontdekken hoe het principe van “less is more” vanuit Qigong kan leiden tot een diepere ervaring van welzijn en verbondenheid.

Eenvoudige bewegingen:

In de wereld van Qigong bestaan oefeningen vaak uit langzame, zachte bewegingen gecombineerd met diepe ademhaling en intentie. In plaats van ingewikkelde en veeleisende bewegingen, draait Qigong om eenvoud. Door bewegingen te vereenvoudigen en te vertragen, kunnen we ons dieper verbinden met onze interne energie en de voordelen van de oefening vergroten. Less is more geldt hier als we ontdekken dat de krachtige effecten van Qigong juist voortkomen uit de eenvoud van de bewegingen.

Minder inspanning, meer ontspanning:

In plaats van fysieke inspanning aan te moedigen, nodigt Qigong ons uit om te ontspannen en spanning in ons lichaam los te laten. Door te leren ontspannen en mee te bewegen met de natuurlijke stroom van energie, kunnen we de Qi gemakkelijker laten circuleren en blokkades opheffen. In dit geval is het verminderen van inspanning en het omarmen van ontspanning de sleutel tot het ervaren van de helende effecten van Qigong. Het principe van “less is more” komt hier tot uiting wanneer we beseffen dat we door minder te doen, juist meer kunnen bereiken.

Verminderde afleiding:

In onze moderne wereld worden we voortdurend blootgesteld aan afleidingen die onze geest overbelasten. Binnen Qigong is het van cruciaal belang om deze afleidingen te verminderen en onze aandacht te richten op het hier en nu. Door onze geest te kalmeren en onze focus naar binnen te richten, kunnen we dieper in contact komen met onze innerlijke ervaringen en de subtiele energieën die in ons lichaam aanwezig zijn. Het toepassen van “less is more” betekent in dit geval het bewust kiezen voor minder externe afleiding, waardoor we ruimte creëren voor een diepere verbinding met onszelf.

Kwaliteit boven kwantiteit:

Binnen Qigong draait het niet om het snel afwerken van zoveel mogelijk oefeningen, maar om het uitvoeren van een paar zorgvuldig gekozen oefeningen met volledige aandacht en intentie. Door de kwaliteit van onze oefeningen te verhogen en volledig aanwezig te zijn, kunnen we de voordelen van Qigong maximaliseren. Dit is een krachtig voorbeeld van “less is more”, omdat we ontdekken dat we meer kunnen bereiken door ons te richten op de kwaliteit van onze handelingen in plaats van te streven naar kwantiteit.

Conclusie:

Het principe van “less is more” biedt ons waardevolle inzichten binnen de praktijk van Qigong. Door te kiezen voor eenvoudige bewegingen, ontspanning, verminderde afleiding en kwaliteit boven kwantiteit, kunnen we een diepere verbinding met onszelf en onze innerlijke energie tot stand brengen. Het toepassen van “less is more” binnen Qigong leidt tot een verhoogde helderheid, elegantie en effectiviteit in onze oefeningen, waardoor we de helende en versterkende voordelen van deze eeuwenoude discipline kunnen ervaren.

 

Laten we dus de kracht van “less is more” omarmen en ontdekken hoe eenvoud en minimalisme ons kunnen leiden naar een rijker en bevredigender leven.

Over Inge

 

Ik ben erkend Dans, Zhineng- en Tai Chi docent. Daarnaast heb ik  de opleiding tot BOCAM therapeute gevolg, de medische basiskennis en vele andere bijscholingen in de medische qigong.

Gerelateerde artikelen

Liefde voor jezelf

Liefde voor jezelf

Liefde voor jezelf Op de dag dat hij zeventig jaar werd, schreef Charlie Chaplin een prachtige tekst. Terugkijkend op zijn leven ontdekte hij dat...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Regelmatig plaats ik via mijn blog artikelen leuke oefeningen, meditatie’s en verdiepende teksten.

Deze kun je gratis volgen om je kennis te vergroten, beter te ontspannen of gewoon even lekker te bewegen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin