Home » Blog » Gezondheid » Gongen

Mijn eerste gong, ik weet het nog als de dag van gisteren 😉

Heel enthousiast begon ik in 2003 aan mijn eerste gong. Het was na een kennismakingsweekend met Zhineng Qigong.

Dat doe ik wel even dacht ik.

Wat kan er moeilijk aan zijn?

Zoiets als een dansje uit je hoofd leren, jaja …

En zo begon ik heel vlijtig met de “Lift Chi Up & Pour Chi Down” een oefening van 25 minuten en dat 100 dagen achter elkaar met als doel gezonder worden.

Of ik me in die tijd zo bewust was als nu, van een goede intentie* neerzetten en een Qiveld* opbouwen? Zeker weten van niet. Ik was nog veel te veel bezig met presteren in de zin van lichamelijke actie.

Maar toch, ik had onze badkamer uitgekozen als oefenruimte omdat het daar zelfs in de winter lekker warm was en ik ook niet gestoord hoefde te worden door b.v. de (huis) telefoon. Best lastig hoor om met 2 pubers in huis jezelf af te sluiten. Ze mochten me alleen storen als er echt iets gebeurde wat direct mijn aandacht nodig had.

Wat een schatjes, ik werd nooit gestoord door ze, de enige die zorgde voor een storing tijdens mijn oefening was ikzelf 😉. Brutale apen noemde ik ze, de afleidende gedachtes die om mijn aandacht schreeuwden. Maar ook hier leerde ik van. Wie was de baas, de apen of ikzelf?

En zo ging ik verder, 100 dagen achter elkaar bezig zijn met dezelfde oefening en intentie.

Over het algemeen genoot ik van de rustmomenten. Maar mezelf ertoe zetten om dagelijks te oefenen, viel niet altijd mee.

Toch voelde ik al vrij snel dat ik sterker werd en meer zelfvertrouwen kreeg en ook was ik niet meer zo snel verkouden.

Wat is eigenlijk een 100 dagen Gong?
Gongen betekent echt elke dag met aandacht oefenen, om een bepaald doel te bereiken.

Zonder een dag over te slaan!

Waarom eigenlijk echt elke dag oefenen?

Neem als metafoor een ketel gevuld met water die je op het vuur zet met als doel het water aan de kook brengen. Als je de ketel elke keer van het vuur afhaalt komt het water nooit aan de kook.

Zo kun je ook de Qi-stroom in je lichaam zien, als je telkens stopt om een blokkade in je lichaam op te lossen bereik je nooit een optimaal resultaat.

Door je aandacht naar binnen te brengen zorg je ervoor dat de energiestroom op gang komt en vervolgens gaat ook je bloed beter stromen met alle positieve gevolgen van dien.

Dus altijd in die volgorde:

1.     aandacht

2.    energiestroom

3.    bloedcirculatie

Het doorvoeren van een verandering (een transformatie) in je leven.

Voor de Qigong geldt dat wanneer je een nieuwe gewoonte 100 dagen achter elkaar volhoudt, de verandering echt doorwerkt. Het kost dus tijd om een blijvende verandering in je leven door te voeren. Zeker in het begin heb je frisse moed, ben je gemotiveerd en ga je ervoor. Op een gegeven moment kan je op een punt komen dat je twijfelt over het nut en kan het saai of zwaar worden. Je krijgt misschien zelfs de neiging op te geven en te stoppen. Maar juist dán moet je doorzetten, volhouden, kom je pas echt in de ‘flow’ en boek je resultaat.

Omdat je elke dag je met je oefeningen bezig bent verbeter je dus de circulatie in dat gebied. Het gevolg is dat je bloed beter gaat stromen maar ook je afvalstoffen beter worden afgevoerd.

Maar er gebeurt meer!

Je lichaamsbewustzijn zal groeien

Door elke dag te oefenen ga je steeds meer de fijne dingen voelen in je lichaam maar ook een zekere spanning. Dat klinkt gek, maar dat is juist positief!

Juist door je bewust te worden van spanning, kun je de spanning gaan loslaten.

En er gebeurt nog meer!

Je wordt steeds beter  (Gongfu) 
Wanneer je structureel Qigong beoefent met behulp van een gong, word je Gongfu verhoogd. Dit is de vaardigheid die je opbouwt door inzet met dagelijkse training (Qigong niveau). Je maakt je de oefening meer eigen en bent in staat ze beter te beheersen en te verdiepen.

Je Qi conditie en daarmee je gezondheid verbeter sterk. Lichaam (Jing), Qi (Qi) en Geest (Shen) worden beter en dieper met elkaar verbonden en verenigd, wat leidt tot meer balans, harmonie en innerlijke rust.

En vergeet niet:

HUN YUAN LING TONG

(de kracht van de gedachte maakt alles mogelijk).

Ik heb in een andere blog geschreven over “Lief zijn voor jezelf” misschien is dit ook een mooi thema om mee te nemen tijdens je gong: https://studioneemtijd.nl/inspiratie/liefde-voor-jezelf/

Wil je nog meer inspiratie?
Bekijk dan dit geweldige filmpje van Paul de Blot. Het zou ook een mooie basis kunnen vormen voor een nieuwe GONG 😉

https://www.youtube.com/watch?v=SnIcsNs-dyc

*Intentie zetten

Wat wil jij bereiken voor je eigen gezondheid en welzijn?

Zet elke dag voordat je begint de intentie neer dat je de 100 dagen al succesvol behaald hebt.

Na 100 dagen (maar ook tussendoor kan dat) kijk je terug op wat de oefeningen met je gedaan hebben op fysiek, mentaal en energie niveau.

*Qiveld

Voordat je begint met je oefening laat je alle gebeurtenissen van de dag los. Je brengt je aandacht naar binnen en verbindt deze met met iets wat je blij (dankbaar) maakt, bijvoorbeeld de natuur.  Dat gevoel breng je naar binnen. Zo creëer je al meer rust en ruimte en begin je al helemaal gefocust aan je oefening.

 

Vond je deze blog interessant?
Deel het met je vrienden op Facebook, Pinterest of LinkedIn.

Wil je positief aan het nieuwe jaar beginnen?

Op 2 januari start ik weer met een nieuwe gong.

Doe je mee?

Stuur dan een mail met je doel en de keuze van je oefening naar met toe. Voor mij is dat leuk om te weten met hoeveel mensen we bezig zijn met de gong en ik kan af en toe in de les kijken hoe de oefeningen gaan. (Ik mail je dus niet terug maar plaats je op de lijst met medegongers).

Ik ga ervoor!!!

Warme groet, Inge Duyts
Studio Neem Tijd

Over Inge

 

Ik ben erkend Dans, Zhineng- en Tai Chi docent. Daarnaast heb ik  de opleiding tot BOCAM therapeute gevolg, de medische basiskennis en vele andere bijscholingen in de medische qigong.

Gerelateerde artikelen

Taiji Ball

Taiji Ball

Taiji Ball Deze mooie vorm is door prof, dr. Pang Ming verspreid onder de naam;"The Chinese Teaching of the Heart (The Teaching of...

lees verder
Master Dou Zhanguo – Spine Qigong

Master Dou Zhanguo – Spine Qigong

In deze video laat Master Dou Zhanguo zien hoe soepel zijn wervelkolom is. Dou zegt: “Het leven ligt in beweging en de wortel van de beweging ligt in de ruggengraat”. Alleen spinale oefeningen kunnen de interne organen direct masseren, hun functies reguleren en ziekten voorkomen door de algehele immuun kracht van het menselijk lichaam te versterken.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Regelmatig plaats ik via mijn blog artikelen leuke oefeningen, meditatie’s en verdiepende teksten.

Deze kun je gratis volgen om je kennis te vergroten, beter te ontspannen of gewoon even lekker te bewegen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin