Inspiratie

Botten bouillon

Botten Bouillon/BoneBroth

De scholen zijn al een paar weken bezig, het is herfst en ineens ben ik onwijs verkouden!😨 Super vervelend én als moeder van 3 mag ik natuurlijk niet ziek worden dus: ik ben snel naar de biologische slager gereden om wat bio runderbotten in te slaan🐄! 

Mijn moeder maakte vroeger al bouillon van botten om aan te sterken. Vele healthy lovers drinken dagelijks bouillon gemaakt van botten. De Chinezen raden bouillon aan, zij geloven dat de Chi in het lichaam hersteld wordt💪🏼. Het leuke is dat moderne wetenschap bevestigt dat bouillon van botten inderdaad heel voedzaam kan zijn.

Botten: zeer rijk aan calcium en fosfor. Ook zit er redelijk veel magnesium, kalium, zwavel en silicium in.

Merg: bevat veel vitamine A, vitamine K2, omega 3 & 6 vetzuren. Ook zit er veel van de mineralen ijzer, selenium, zink, boron en mangaan in. In het merg van rund en lam zit ook nog wat CLA.

Bindweefsel: hierin zit veel glucosamine en chondroïtine. Deze stoffen zitten meestal in supplementen tegen reuma en gewrichtspijn.

In botten, merg en bindweefsel zit veel collageen dat tijdens het koken wordt omgezet naar gelatine. Gelatine is weer zeer rijk aan de aminozuren glycine, proline en glutamine. Deze zijn zeer heilzaam voor onze gezondheid.

Door wetenschappelijk onderzoek weten we dat bottenbouillon extreem gezond is voor het lichaam. (Dit geldt niet voor kant-en-klare soepen uit de supermarkt.)

Het maken van een bottenbouillon is simpel, de basis:

Ingrediënten

4 liter water

30 ml appelazijn

1 kilo botten

Keltisch zeezout naar smaak toevoegen.

Doe alles in de pan en zorg dat ze onder water staan.

Breng het geheel aan de kook.

Laat het minimaal 8 – 12 uur sudderen op laag vuur.

De reden dat er azijn aan toegevoegd wordt is dat het de mineralen makkelijker uit de botten trekt. Hierdoor wordt de bouillon niet alleen gezonder, het proces gaat ook iets sneller.

Zoals je hierboven ziet is dit de basis. Je kan ervoor kiezen om diverse kruiden, uien, knoflook etc mee te koken. Ieder ingrediënt geeft een extra smaak en maakt dit basis recept extra gezond. Wees creatief, variëren dus!

Bewaar de soep in kleine porties in de vriezer. Heel gezond als basis voor Jus, een heldere groentensoep, of ipv water door bijvoorbeeld pompoensoep.

Veel liefs en een gezonde groet,

Marleen Dieperink

Orthomoleculair Voedingscoach 

https://marleendieperink.nl/

Delen
Gepubliceerd door:
Inge Duyts

Recente artikelen

De Kracht van Stilte – 6 Maanden Thuiskomen in Jezelf met Nature Taiji

Ben jij toe aan een diepe herverbinding met jezelf – vanuit rust, kracht en natuurlijke…

13 uur geleden

Emoties spelen een belangrijke rol in je gezondheid

Het is lente, volgens de vijf elementenleer het seizoen van het houtelement. Waarschijnlijk weet je…

3 maanden geleden

Carnaval en Qigong: Een Onverwachte Combinatie

Carnaval en Qigong: Een Onverwachte Combinatie Carnaval staat bekend om feest, chaos en gezelligheid. Maar…

4 maanden geleden

Oefening baart kunst

Herhaling is de sleutel tot verdieping en transformatie binnen Qigong. Hoewel elke les op de…

4 maanden geleden

De wetenschap achter Qigong

Heb je je ooit afgevraagd waarom Qigong zoveel meer is dan alleen een ademhalingsoefening? De…

5 maanden geleden