Ervaringen van Nature Taiji cursisten

De Nature Taiji opleiding, ooit een serie losse dagen die ik bijwoonde, transformeerde toen ik de kans kreeg om het over een jaar uit te spreiden. Deze aanpassing leverde veel meer op dan de oorspronkelijke structuur; het zorgde voor een intensere verkenning van de stof. Er ontstond meer ruimte voor diepgang, niet alleen in de techniek zelf, maar ook in de interactie eromheen, wat resulteerde in waardevolle lessen die voortkwamen uit wederzijdse uitwisseling van mede cursisten. Het was een bron van inspiratie om de ontwikkeling van medecursisten en mezelf te observeren.

Als yogadocent met een schat aan ervaring en een diversiteit aan gevolgde opleidingen, raakt de Nature Taiji mij als een verfijnde kunst van beweging die mij diep treft. Het is alsof ik een dans aanga met de energie van de natuur op een verheven niveau. Deze sensatie vind ik ook terug in de opleiding. Dankzij Inge, die met haar passie, warmte, betrokkenheid, kennis en begeleiding de schitterende energie van Nature Taiji overbrengt, heb ik deze ervaring kunnen omarmen.

Met ogen glinsterend van vreugde en een hart vol avontuurlijke kloppingen heb ik deze opleiding doorlopen. Mijn kennis, creativiteit en verbondenheid met Yoga, Qigong en Nature Taiji kan ik nu laten samensmelten tot een integraal geheel, in harmonie met de allesomvattende energie van Nature Taiji.

Louisa van Geenen

Yoga & Qigong docent en therapeut TCM

Ik was op zoek naar een tai chi en/of qigong vorm die makkelijker is over te dragen aan cliënten met beperkingen. Het aanleren van een tai chi vorm kan net iets te moeilijk zijn, terwijl een qigong vorm af en toe de diepgang mist die soms nodig is. Mother Nature Taiji is een qigong mengvorm met tai chi elementen, waar je het beste van beide met elkaar verenigt.

Het volgen van de Mother Nature Taiji opleiding heeft verdieping gebracht in mijn beoefening van mijn eigen tai chi vorm en in mijn werk als therapeut. Het op een andere manier bestuderen van bekende elementen in de traditionele Chinese geneeskunde brengt verbreding in mijn basis als mens en therapeut.

Veel van de elementen van de Mother Nature Taiji heb ik inmiddels geïntegreerd in mijn tai chi en qigong lessen. Andere elementen heb ik weer verwerkt in mijn behandelingen als therapeut. De kennis opgedaan in de opleiding is eenvoudig te integreren in de praktijk.

Deze opleiding is zeker aan te bevelen aan collega’s in het paramedische vak, die een beweegvorm willen introduceren in hun eigen vakgebied. Maar het vorm ook een verdieping voor beginnende en ervaren tai chi en/of qigong leraren, vanwege de gedetailleerde benadering van de lesstof. Ik heb met veel enthousiasme en blijdschap deze opleiding mogen ervaren.

 

 

David Anakotta

Fysiotherapeut, TCM therapeut, Tai Chi en QiGong docent

Nature Taiji

In 2014 heb ik voor het eerst een driedaagse workshop Nature Taiji gedaan Bij Ping Dietrich Shi, die georganiseerd werd door Inge. Ik vond het toen al een bijzondere ervaring op zich.

En wat goed aansloot bij mijn lessen Zhi Neng Qi Gong. Zelf heb ik 25 jaar Martial Arts beoefend en herkende ik diverse bewegingen in deze mooi vorm van Taiji, maar dan wel langzaam.

Ik was echt onder de indruk wat het met me deed. Ik voelde meer ruimte, zachtheid en nog meer verbinding met de natuur.

Uiteindelijk heb ik besloten om vorig jaar de opleiding Nature Taiji te gaan volgen bij Inge. Om nog meer de verdieping te gaan voelen. Het is echt een aanrader!

Zoveel nieuwe input gekregen, zo verrijkend!

Samen trainen in een groep. Je leert veel van elkaar. Iedereen brengt zijn of haar expertise mee. Het delen/uitwisselen van ervaringen maakt de opleiding nog completer.

Het allerbelangrijkste wat ik meeneem is nog meer vanuit Mingmen bewegen. Nog meer voelen wat het met je doet.

De verbinding, yin en yang, de ademhaling, coördinatie en de bewegingen. Zo fijn! Je moet het zelf gaan ervaren…….. het is een cadeau, die je aan jezelf geeft.

Ik word er in ieder geval blij van en neem het mee in mijn dagelijkse activiteiten.

Bedankt Inge voor de inspirerende lessen. Haola!

Wat ga ik er verder mee doen? Mijn lessen uitbreiden met Nature Taiji met een glimlach!

Anny Chery

Anny Chery Stevens

Proffesional in het sociale werkveld, Gouden medaille winnares & docent Taekwondo, Reiki 1 en 2, Avatar, Zhineng Qigong docent, therapeut TCM

Opleiding tot docent Mother Nature Taiji Quan

Veel meer dan ik dacht

Als docent Zhineng Qigong level 3 heb ik de Workshop ‘Qigong voor Ouderen’ bij Inge gevolgd. Met al haar kennis en ervaring en haar uitbundige energie vond ik haar echt inspirerend. Ik ben aansluitend een Taiji retraite gaan doen en wist dat ik de docenten opleiding bij Inge zou gaan doen.

De opleiding biedt natuurlijk veel kennis over de Methode, de Vorm(en) en de achtergronden (TCM). Maar het biedt ook weer een kans om je zelfkennis te verdiepen. Tijdens de 100-dagen oefeningen (gongs) ben ik mezelf regelmatig goed tegengekomen.

Na drie jaar onafgebroken Zhigong opleidingen, dacht ik ‘even een fun jaar’ tussendoor te doen. Het is fun, ja, maar het heeft ook echt veel diepgang. Veel meer dan ik dacht. Zo verandert de kijk op mezelf, en daarmee de kijk op anderen steeds een beetje. Eerst dacht ik dat zachtheid zwak was, maar nu voel ik van binnen een heel sterke zachte kracht. Vanuit die zachtheid is mijn hele belastbaarheid toegenomen. En fysiek is mijn rug nóg soepeler geworden en ik merk dat hij ook steeds sterker wordt.

Wat ik ook als positief ervaar in de opleiding, is dat we veel aandacht besteden aan het lesgeven. In onze groep zitten mensen met allemaal andere achtergronden, andere ervaringen en hun eigen manieren van lesgeven. Op die manier doe ik weer inspiratie op voor de lessen die ik geef.

Ik geef naast MNTQ dus ook Zhigong én lessen waarbij deze twee gecombineerd worden in Tai Chi Gong. Dat geeft een nieuwe dynamiek in de lessen. Zhigong is meer Yin en Taiji meer Yang. Dat vult elkaar heel mooi aan.

Wienke Konink

Wienke Konink

Management Assistent en beleidsmedewerker marketing, Docent Zhineng Qigong

Nature Taiji, dat brengt wat.

Het is een reis die voornamelijk begint bij jezelf. Het werken en mogen ontvangen van energie doet wat met je, en ik heb gemerkt dat ik nog wat stappen te maken had als persoon. Hier ben ik enorm blij mee, want dit heeft ervoor gezorgd dat ik uit de drukte naar het hier en nu kan. Niet tijdens mijn oefeningen al bezig met wat ga ik hierna doen, maar heel bewust zijn van het moment dat je iets aan het doen bent, de tijd nemen, ervaren en voelen, maar nog beter genieten!

Ik ben begonnen aan deze opleiding omdat er in mijn les van Bodybalance we altijd beginnen met de Taiji warm-up. Deze bijna magische bewegingen met de energie die je voelt stromen, hebben mij geprikkeld om de echte Taiji te gaan onderzoeken.

Eerst heb ik Inge een poos gevolgd op de socials en na telefonisch contact met Inge, heb ik besloten om te gaan starten.

Als beginnend Nature Taiji docent, heb ik veel informatie tot me moeten nemen. Hetgeen de reis uiteindelijk veel interessanter maakt en veel meer verdieping en inhoud geeft.

Ik geef al jaren les als groepsfitness instructeur, personal trainer en small group trainer en ben gespecialiseerd in het trainen van mensen met lichamelijke klachten. Maar ik ben altijd op zoek naar het grote plaatje. Bewegen of herstellen bestaat niet alleen uit oefeningen doen in een zaaltje, het bestaat ook uit zacht zijn voor jezelf, goed zorgen voor je lichaam en geest.

De Nature Taiji is voor mij een waardevolle aanvulling voor mij als trainer en het maakt mij en mijn trainingen compleet. Ook het geven van een Nature Taiji les is geweldig. Iedere deelnemer is aanwezig met zijn/haar eigen intentie. En je merkt tijdens de lessen dat er groei in de bewegingen plaatsvindt maar ook groei in “zijn”.

Inge is een fantastische docent, weet veel over de Nature Taiji, en is wat mij betreft Nature Taiji. Ook de kennis en kunde van mijn mede cursisten brengen de lessen tot een heel ander niveau. Samen met mijn “buddy” Anja heb ik buiten de lesdagen veel gelachen, veel geleerd, en zijn wij beiden gegroeid. Het is heel waardevol dat hier ruimte voor is en dat we dit zo hebben kunnen doen.

Met zachtheid, veel informatie, mooie lesdagen en uiteraard huiswerk beleef je een mooi jaar. Ik zou iedereen aanraden deze opleiding te volgen. Het is niet alleen een cadeau om te kunnen geven aan je deelnemers, maar ook een cadeau dat je jezelf geeft.

Haula!🙏

Sharon Arink – Van Eijden

Sharon Arink - Van Eijden

Fitness instructeur, Personal Trainer, Groepsfitness instructeur, Trainen na kanker, Schouder Training, Rugklachten specialisatie, Gewichtsconsulent, Manager

Reeds een aantal jaren volg ik cursussen bij Inge, Studio neem tijd.

Als eerste de cursus ‘lesgeven aan senioren’.
Direct merkte ik diverse dingen op die me behoorlijk aanspraken, namelijk
dat Inge een echt hart tot hart medemens is.
Wat geeft ze de cursussen, workshops en opleiding Mother Nature Taiji Quan met enorme bezieling. Een fantastische balans in passie en kalme heldere kracht!
Inmiddels heb ik de opleiding tot Mother Nature Taiji Quan bij haar gedaan en mijn diploma behaald.
Dit is sinds vorig jaar een jaaropleiding geworden en hoe dankbaar ben ik met de kans om ook deze nog te doen, met dezelfde groep een jaar lang leren, ontwikkelen en vooral verdiepen.
Het is bijna afgelopen en dat vind ik oprecht jammer.

Inge haalt op haar authentieke manier de kwaliteiten en krachten in ieder naar voren. Zelf voelde (en soms nog) ik me onzeker in een groep mensen, of als ik voor de groep sta en weet dat er een docent op me let. Inge heeft me hier op haar wijze enorm bij geholpen, met me mee gedacht en gevoeld zodat ik er toch toe kon komen om de drempels over te gaan en er te staan en te slagen voor de opleiding.
Zodat ik ook met meer zelfvertrouwen kan staan in de Qigong-Nature Taiji lessen die ik nu zelf aan groepen geef in Sittard.

Door de jaren en lessen bij haar heen heb ik enorm veel mogen leren, ook over welke oefeningen bij bepaalde klachten heel goed helpen en de theorie daarachter. Dit heeft voor mij al veel verlichting en verbetering gebracht!

De samenwerking tussen Ping Dietrich-Shi en Inge vind ik ook oprecht waardevol. In juli mag ik weer deelnemen aan de Summer retreat die zij in samenwerking organiseren, daar verheug ik me nu al op.
Er zijn sommige mensen die op je pad komen in je leven, die (meer dan) goud waard zijn en Inge Duyts is daar voor mij absoluut een van!

Liefs,
Anouk

Anouk Derhaag

Zhineng Qigong docent

Als je overweegt om deel te nemen aan de jaaropleiding tot Nature Taiji docent, wil ik graag mijn persoonlijke ervaring met je delen om je een beter inzicht te geven in wat je kunt verwachten en waarom deze reis zo waardevol kan zijn.

Voor mij begon het allemaal na mijn deelname aan de inspirerende driedaagse workshop over Nature Taiji. Die drie dagen waren als een ontwakende droom, waarin ik me meer verbonden voelde met mijn innerlijke zelf en de wereld om me heen dan ooit tevoren. Maar het was ook slechts het prille begin van een diepere reis die ik wilde maken.

Het besef dat er nog zoveel meer te ontdekken viel, zoveel meer te begrijpen en te ervaren, bracht me ertoe om de stap te zetten en me in te schrijven voor de jaaropleiding. En ik kan je vertellen, die beslissing heeft mijn leven veranderd op manieren die ik nooit had kunnen voorzien.

In de jaaropleiding leer je niet alleen de bewegingen van Taiji, maar je wordt uitgedaagd om ze op een dieper niveau te ervaren en te begrijpen. Je leert om bewuster te worden van elke beweging, elke ademhaling, en om de verbinding tussen lichaam en geest te verdiepen op een manier die je leven zal verrijken op vele niveaus.

Maar wat deze opleiding echt uniek maakt, is de nadruk die wordt gelegd op zowel de praktijk als de theorie. Want zoals ik al snel ontdekte, is Taiji meer dan alleen fysieke oefeningen. Het is een filosofie, een manier van leven die je leert om in harmonie te zijn met jezelf en met de wereld om je heen. En juist die combinatie van praktijk en theorie maakt deze opleiding zo waardevol.

Door deel te nemen aan deze jaaropleiding zul je niet alleen groeien als docent, maar ook als individu. Je zult ontdekken dat de vaardigheden die je hier opdoet, veel verder reiken dan alleen het lesgeven in Taiji. Ze zullen je helpen om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen, om beter om te gaan met stress en spanning, en om een diepere verbinding te vinden met je eigen innerlijke kracht.

Dus, als je op zoek bent naar een pad van groei en zelfontdekking, als je wilt leren hoe je meer balans en harmonie in je leven kunt brengen, dan is deze opleiding voor jou. Het biedt niet alleen een schat aan kennis en vaardigheden, maar ook een gemeenschap van gelijkgestemde mensen die je zullen ondersteunen en inspireren op je reis.

Ik hoop dat deze woorden je een beter beeld hebben gegeven van wat je kunt verwachten van de jaaropleiding tot Nature Taiji docent. Ik kijk ernaar uit om je daar te zien en samen te groeien op dit prachtige pad.

Met warme groeten,
Anja

Anja Waarbroek

Zhineng Qigong docent & Haararchitect

Traktatie voor lijf en ziel

Twee dagen Mother Nature Taiji bij Studio Neemtijd heb ik ervaren als een tweedaagse traktatie voor mijn lijf en ziel. Enerverend en inspirerend. Je begint in een groep met vreemden en je eindigt twee dagen later in een groep bekenden. Het is heerlijk om bezig te zijn met Taiji in een groep gelijkgestemden. Je maakt samen een leerproces door en dat smeedt een band.

Ook als je de tweedaagse workshop Mother Nature Taiji niet in het kader van de docentenopleiding doet, biedt het verdieping. In twee dagen zet je grote stappen in techniek, het verbinden met de natuur en het beheersen van je ademhaling. Vaardigheden die je allemaal weer toe kunt passen in je dagelijkse oefeningen. De inbreng van de docenten die de workshop volgen is zeker een meerwaarde. Input van meerdere kanten en discussie over hoe en wat geeft je ook als ‘beginner’ het vertrouwen dat het wel gaat lukken.

Het oefenen in een groep voegt op zich al een extra dimensie toe. Als een groep spreeuwen die in de lucht complexe figuren maakt, zonder dat de vleugels van de individuele vogels elkaar raken, zo voel je de energie van je medecursisten. Dat helpt je enorm bij het uitvoeren van de vorm. Dat gevoel raakte mij diep. Als je dan even afstand neemt en kijkt hoe anderen de vorm uitvoeren, dan emotioneert de schoonheid ervan. Het is alsof je naar een prachtig kunstwerk kijkt.

Een ervaring om nooit te vergeten. Een aanrader.

Mirjam

Het was weer intens fijn.

Zo blij ben ik met dit. Het is win-win-win…
Een paar heerlijke dagen voor mijzelf om te ontladen en opladen,
Altijd weer nieuwe inspirerende dingen leren en meer diepgang erin,
Wat uiteindelijk weer door kan stromen in mijn lessen.

Dan ook nog leuke lieve medemensen ontmoeten.
Plus me op mijn gemak voelen om te zijn wie ik ben bij Inge. En ook de deelnemers.
Daarom ben ik ook zo heel dankbaar dat Inge de opleiding geeft. Eindelijk iemand waar het voor mij zuiver en goed bij voelt om een docenten opleiding te doen.

Anouk

Heerlijk, ik heb weer genoten van deze 2 daagse MNT.

Het was een mooie verdieping op de lessen MNT in China.

De beweging mocht ik nog zachter en intenser ervaren.

Het was een fijne groep en Inge weet met tal van voorbeelden en hulpmiddelen de beweging en houding te verduidelijken.

Een echte aanrader voor iedereen die verdieping zoekt!

Lieve groetjes, Karin

Karin

Eigenaresse Sun Tao

De kennismakingsdag met Nature Taiji was voor mij een heerlijke ervaring. We waren met een fijne groep, in een fantastische ruimte, en onder de hartverwarmende begeleiding van Inge. Ze heeft een prachtige manier van lesgeven, rustig van stem, een scherpe blik, en gracieus als een Zwaan in haar Bewegen. Nature Taiji is een harmonieuze en balancerende vorm van Bewegen, een ontroerende mix tussen Qigong en Taiji, tussen stilte en beweging, tussen vorm en voelen. Ik vond het fijn dat we de ogen open hadden, dat gaf een sterke focus.

Nature Taiji gaf me heel veel goeie qi – aan het eind van de dag voelde ik me verkwikt en gevoed – in alle opzichten! Graag tot een volgende keer!

Hartelijke groet, Petra Kaemingk de Lange, Zhineng Qigong docent (www.qi-chang.nl)

Petra Kaemingk de Lange

Zhineng Qigong docent , Functie

Studio Neem Tijd is er ook voor jou

Regelmatig plaats ik via mijn blog artikelen leuke oefeningen, meditatie’s en verdiepende teksten.

Deze kun je gratis volgen om je kennis te vergroten, beter te ontspannen of gewoon even lekker te bewegen.

Je hebt je met succes ingeschreven!