Lage rugpijn en de rol van Core Stability: is het werkelijk de oplossing?
Er werd lang gedacht dat het opbouwen van een sterk spierkorset rondom de wervelkolom de sleutel was tot het voorkomen en behandelen van lage rugpijn. Maar bij een groot aantal mensen bleven de klachten terugkeren, ondanks hun inspanningen om hun Core Stability te verbeteren.
Recent onderzoek, geleid door de gerenommeerde fysiotherapeut en wetenschapper Peter O’Sullivan, wijst uit dat het versterken van de spieren rondom de wervelkolom niet de enige oplossing is voor rugpijn. O’Sullivan benadrukt dat rugpijn een complex probleem is dat wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals psychologische en sociale factoren en de manier waarop mensen bewegen en hun lichaam gebruiken in hun dagelijkse activiteiten.
De wervelkolom is ontworpen om te bewegen, niet om star te zijn 😉
In plaats van het beperkte concept van Core Stability pleit O’Sullivan voor een “geïntegreerd systeem”, waarbij de focus ligt op het ontwikkelen van veerkracht en aanpassingsvermogen in het hele lichaam. Het is belangrijk om de individuele behoeften en mogelijkheden van elke patiënt te begrijpen en een holistische benadering te gebruiken bij het beoordelen en behandelen van rugpijn.
Veel patiënten gebruiken hun Core Stability al te veel als reactie op pijn en angst, waardoor ze bewegingen vermijden en hun rug juist meer belasten.
Bewust en ontspannen bewegen kan een blijvende oplossing bieden voor lage rugpijnklachten.
Wil je meer weten over deze holistische benadering van rugpijn?
En wil je je cliënt of cursist helpen om van “ik ga je helpen” naar “je kunt jezelf helpen” te gaan?
Schrijf je dan in voor de geaccrediteerde driedaagse bijscholing “Spine Qigong” op donderdag 8, 15 en 22 juni.
Meer informatie vind je op: https://training.studioneemtijd.nl/product/spine-qigong/
Wil je de ervaring lezen van een cliënt die al jarenlang last heeft van rugklachten en zelf al van alles heeft geprobeerd om van de klachten af te komen?
Volg dan het verhaal van Esther Pesie: https://studioneemtijd.nl/gezondheid/volg-het-verhaal-van-esther-pesie/
0 Reacties